משקל הקליע והשפעתו על עוצמת הפגיעה

פורום האתר בעינייני נשק ותחמושת.

המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן

משקל הקליע והשפעתו על עוצמת הפגיעה

על ידי ג'וקר » 28 פברואר 2004, 00:22

חברים יקרים ,באחד האשכולות הוזכר קליע כבד יותר .

ע"פ חוקי הפיזיקה הזכורים לי ,הרי שככל שהקליע כבד יותר הוא אמור "לחבוט"\"לפגוע"\... במטרה בצורה חזקה יותר ,כלומר : 1) ה"בומבה" שתחטוף המטרה תהיה חזקה יותר .2) החדירות של הקליע תהיה חזקה\טובה יותר .
כל זאת בהנחה שמדובר באותו כדור FMJRN (כדור רגיל "פושט" ) וההבדל היחידי בין הכדורים הוא משקל הקליע (115 - 123-...).

האם אני צודק ?

:?:
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי הצעדן » 28 פברואר 2004, 00:55

מהירות היא פקטור נוסף משמעותי, אם כל התנאים שוים כולל מהירות אזי הקליע הכבד ינצח. יש לו יותר תנע. מה שנותר לו זה להעביר את האנרגיה למטרה.
דוחס חנקן אמנותי לעומק.
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי מעשי

על ידי ג'וקר » 28 פברואר 2004, 02:41

השאלה היא אם כך ,כשאני בוחר תחמושת ולוקח של אותו היצרן(פיוקי לדוגמה)

אם אקח 123 גריין זה יתן לי יותר עוצמה ?

איך אני יכול לדעת את מהירות הקליע בתחמושת מסויימת ?

סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי avital » 28 פברואר 2004, 09:41

ג'וקר

הנתונים מסופקים ע"י היצרנים
רצ"ב לינק לתחמושת שאתה מיתענין שים לב לנתון החשוב של האנרגיה של הקליע.

http://www.fiocchiusa.com/centerfire.htm

במיקרה זה היצרן נותן את הנתון בטבלה במידה והנתון לא נימצא אפשר לחשב אותו ע"י הנוסחה הבאה E = (M * V²) ÷ 2 (הנוסחה מיתיחסת למידות מטריות) .
"יודע אני שאין אני יודע, אך יש אנשים שאף דבר זה אינו ידוע להם"
סוקרטס
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי fatlander » 28 פברואר 2004, 12:19

^ הנוסחא נכונה גם למידות לא מטריות, אבל מה שצריך להתחשב בו זה כמות האבשש שיש בתרמיל, לרוב יש אותה כמות ולכן מחוק שימור האנרגיה תקבל אותה אנרגיית פגיעה ותנע יותר גדול לכדור יותר כבד
"The chase is better, then the catch"
סמל אישי של המשתמש
סליקאי ארד
סליקאי ארד

על ידי fiveseven » 28 פברואר 2004, 14:00

לדעתי מאד גס ולא מדוייק להקיש שיש שוויון בין האנרגיות של שני קליעים רק בגלל שויון בכמות האבש"ר.
ובכלל למה צריך להעריך ולנחש, אם המשקל והמהירות של הקליע ידועים אז האנרגיה שלו ידועה באותה רמה של דיוק.

(וחוק שימור האנרגיה רחוק מלעזור לנו להבין כמה אנרגיה כימית הופכת לקינטית במערכת מסויימת וכמה "מתבזבזת", מנוע בנזין למשל קרוב יותר ליעילות של 15% מאשר 100%.)
נערך לאחרונה על ידי fiveseven בתאריך 28 פברואר 2004, 14:06, נערך פעם אחת בסך הכל.
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי ג'וקר » 28 פברואר 2004, 14:03

לפי מה שהבנתי מהטבלה באתר של פיוקי זה שהאנרגיה של 123 גריין גבוהה מזו של 115 גריין .

אם כך ולפי מה שאתם אומרים, הרי שה"תנע" שלו גדול יותר, ולכן עוצמת הפגיעה במטרה גבוהה יותר .(ב123 ה MUZZLE ENERGY FT-LBS הינה 425 בעוד שב115 היא 400 )

האם אני צודק ?

(בקצב הזה אני עוד אוציא תואר בפיסיקה :wink: )

סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי avital » 28 פברואר 2004, 14:22

ג'וקר

אתה צודק במאה אחוז.
רק תוספת קטנה לנוסחה הנ"ל עם מציבים במידות אימפריליות יש לחלק ב450400 ולא ב 2 (אפשר להציב בטבלאות הנ"ל וליבדוק)

שאלה קטנה למה אתה מישתמש בקליע FMJ ליום יום לפי דעתי להגנה עצמית צריך להשתמש בקליעי HPJ ובמיטווח במקביל לו מיבחינת המישקל (לשם תירגול באותה תחושה) וזה ביגלל המחיר ו"היתנגדות" של בעלי המיטווח?
"יודע אני שאין אני יודע, אך יש אנשים שאף דבר זה אינו ידוע להם"
סוקרטס
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי אביG19 » 28 פברואר 2004, 14:23

ג'וקר
אם קיימת אותה כמות של אבק שרפה בתרמיל ורק משקל הקליע שונה , המהירות תשתנה בהתאם למשקל הקליע (קליע כבד= מהירות נמוכה יותר ולהפך).
אם אני זוכר נכון הרצאה שהייתי נוכח בה פעם, הרעיון היום הוא להעדיף קליעים מהירים ובעלי חוד חלול שמצד אחד נותנים אנרגיה גבוהה יותר וגל הלם חזק יותר בזמן הפגיעה בגוף ומצד שני בגלל החוד החלול, הסיכוי ליציאת הקליע מהצד השני של גוף התוקף נמוכה יותר.
להת'

אבי :)
אין כמו הריח של האבק שרפה על מנת שנוכל להעריך את הזכות שלנו לשאת נשק
if guns will be outlaw, only outlaws will have guns
"Criminals love GUN CONTROL--it makes their jobs SAFER"
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי fiveseven » 28 פברואר 2004, 14:29

אני לא יודע מה זו "עצמת הפגיעה" בדיוק, אבל אם לקליע יש אנרגיה גבוהה יותר מאשר לקליע אחר זה לא בהכרח אומר שהתנע שלו גדול יותר (אם כי בדוגמא שהבאת זה נכון כיוון שהקליע האנרגטי יותר גם כבד יותר).

אם אתה רוצה לחשב לבד פשוט תכפיל את האנרגיה במסה של כל קליע ותעשה שורש, היחידות לא חשובות כל עוד הן אחידות.
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי ג'וקר » 28 פברואר 2004, 14:50

תודה חברים .

אבי ,ביומיום אני בד"כ עם קליע רגיל .(אני חשב שזה יכול לתת מענה לרוב המצבים בהם אני עלול להתקל).

אביטל, גם במטווח אני משתמש לעיתים ב123 גריין (כשאני מרענן תחמושת).

5-7 ,לפי מה שהבנתי ממך ,במקרה הזה של כדורי פיוקי ,ע"פ החישוב אכן יוצא שלקליעים הכבדים יותר יש עוצמה גבוהה יותר (המינוח "תנע"\אנרגיה לא היה מוכר לי אבל לפי מה שהבנתי מהחברים כאן האנרגיה היא "תוצאה" של ה"תנע")

לכן מסקנתי ע"פ הנתונים ודברי החברים היא שפיוקי 123 פוגע בעוצמה רבה יותר במטרה מאשר פיוקי115 ,כלומר :1) הבומבה שחוטפת המטרה חזקה יותר. 2)וזה גם פועל יוצא של (1) ,הקליע חודר יותר מאשר קליע 115 .

ושוב תודה רבה לכולכם .

כמובן שכל מי שרוצה להעיר\להאיר וטרם הספיק :wink: מוזמן .

שבוע טוב לכולם .
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי RoadRuner » 28 פברואר 2004, 17:43

עוד שיעור פיזיקה קטן....

לגבי ה"בומבה" שחוטפת המטרה:

נבדיל בין כמה סוגים של פגיעות:
1) התנגשות פלסטית - הקליע פוגע הגוף ונשאר בתוכו - כל אנרגיית הקליע עוברת למטרה.
2) (לא רלוונטי לירי) התנגשות אלסטית - הקליע ניתז (בלי לשנות צורה, וגם צורת המטרה לא משתנה) - חלק מהאנרגיה עובר למטרה וחלק נשאר בקליע (לדוגמה - התנגשות בין שני כדורי ביליארד)
3) התנגשות חצי אלסטית/פלסטית - הקליע פוגע במטרה שניהם משנים צורה אך הקליע לא נשאר במטרה - חלק מאנרגיית הקליע עוברת למטרה וחלק נשאר עדיין בקליע...

במקרה הראשון, שנדיר יותר בFMJ ושכיח יותר בHP "השקענו" את כל אנרגיית הקליע במטרה - אין "בזבוז" אנרגיה.

במקרה האחרון, שנדיר יותר בHP ושכיח ב FMJ, לא "השקענו" את כל אנרגיית הקליע במטרה - כלומר בזבוז.

אם נעזוב את הHP לרגע בצד - ומתרכז בקוטר:
ככל שהקליע רחב יותר הוא יעביר את האנרגיה שלו מהר יותר למטרה (ע"י חיכוך גבוה יותר - שנוצר מצללית ושטח פנים גדולים יותר)
כך ש 0.45 כבד (185 - 250 גריין) ואיטי יותר לפעמים יהיה יותר אפקטיבי (אני בכוונה לא משתמש בביטוי "כוח עצירה") מאשר כדור 9מ"מ קל (115-147 גריין) ומהיר יותר, למרות שלאחרון יש יותר אנרגיה...

אם מישהו יודע על מהירויות סבירות (תחום) של שני הקטרים, אני אשמח לדעת...
"הסתכל בשלשה דברים ואין אתה בא לידי עברה: דע מאין באת, ולאן אתה הולך, ולפני מי אתה עתיד לתת דין וחשבון."
(מסכת אבות ט"ז)
ביפ ביפ
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי donduck » 28 פברואר 2004, 18:04

RoadRuner כתב:כך ש 0.45 כבד (185 - 250 גריין) ואיטי יותר לפעמים יהיה יותר אפקטיבי (אני בכוונה לא משתמש בביטוי "כוח עצירה") מאשר כדור 9מ"מ קל (115-147 גריין) ומהיר יותר, למרות שלאחרון יש יותר אנרגיה...

לא לפעמים, ידידי, אלא תמיד
כמובן אם לא יהיו משתנים נוספים של מיקום הפגיעה, טווח, גודל המטרה וכמות האדרנלין האצורה בה.
מהירויות של 0.45ACP ינועו בין 860FPS לקליעים במשקל 230GR ועד לסביבת 1000FPS ל185GR. כל המהירויות בתחום התת קולי

כמות האבק שריפה (משקל) אינה תמיד רלונטית שכן יש סוגים שונים בעלי מהירוית בעירה שונות ולא תמיד עושים שימוש באותו סוג גם אם מדובר ביצור של אותו מפעל.
STOPPING POWER IS AN ILLUSION
Marshal & Sanow

DVC
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי fatlander » 28 פברואר 2004, 22:38

אותה כמות אבשש בהנחת דטונציה ולא דפלגרציה תהפוך לאותה כמות גז משמע אותו לחץ משמע אותו כוח ולכן לאותה אנרגייה קינטית בהזנחת תוספת חיכוך בדופן הקנה התחתון, בקשר ל"חישוב גס", כמובן שאפשר להפוך את החישוב ליותר מדוייק אבל האם תבין אותו? :twisted:
"The chase is better, then the catch"
סמל אישי של המשתמש
סליקאי ארד
סליקאי ארד

על ידי יונה » 28 פברואר 2004, 22:56

אבש"ר. לא אבש"ש, (אבק שריפה - לא אבק שריפה שחור Black Powder ) אינו גורם בתנאים הרגילים לדטונציה אלא לדפלרגציה.
בעברית, האבש"ר נשרף , לא מתפוצץ וההבדל הוא במהירות הבעירה. מתחת למהירות הקול = דפלרגציה, מעל = דטונציה.
"R.T.F.M." - ALWAYS BLOODY WORKS...
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

הבא

מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד