תחמושת מיוחדת במיוחד

פורום האתר בעינייני נשק ותחמושת.

המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן

Re: תחמושת מיוחדת במיוחד

על ידי itamar » 21 יולי 2012, 21:38

afss כתב:יש דבר אחד מהותי שאתם צריכים לזכור, חברות התחמושת בעולם לא מייצרות עבור ישראל!
אם נגיד את זה בצורה ממש מעליבה, אנחנו לא מדגדגים להם. הם "מכוונים" (משחק מילים :lol: ) בעיקר לשוק האמריקאי שהוא שוק של "שופוני".
כמו בכל סחורה שיש בשוק שם (מספיק לראות כמה סוגי קוטג' הם מחזיקים...) הם מנסים להכניס כל הזמן גימיקים חדשים לשוק בשביל שיקנו אותם.
עכשיו, אילו כל הפטנטים של הידרה שוק, SXT וכדומה היו באמת כל כך מדהימים, אתם לא חושבים שצה"ל היה קונה אותם, ולו רק ליחידות המיוחדות שלו? או המשטרה, עבור הימ"מ למשל?
עובדה היא שהם לא עושים את זה וזה צריך ללמד אתכם משהו.
להזכירכם, כדורי ההולופוינט הראשונים (שנקראו דומדום ויש סיבה לכך) היו כדורי רובה שהקצה שלהם (TIP) נחתך או שנוסרה בו צורת צלב והם נחשבו ע"י המשתמשים בהם כיעילים למדי.
במקום לחשוב על כוח בלימה (אין דבר כזה!) או על חדירות יתר (גם זה מושג לא ברור) תשבו על איך אתם פוגעים בול במטרה, עם האקדח שבידיכם!
אני יורה לעיתים רחוקות (לצערי הרב) ולכן כשאני נושא עימי אקדח אני משתמש בברטה 0.22 הישן והטוב שלי. אולי "כוח העצירה שלו" הוא "רק" 22%, אבל אם אני מצליח לפגוע במרכז גוף עם 8 קליעים זה כבר הופך להיות 176%! לא רע, אה?

ומי אמר לך שביחידות מיוחדות בצה"ל ובמערכת הביטחון לא משתמשים בתחמושת הולופוינט?

א.
אקסיומה:

כל אשכול בעל יותר מ-3 דפים יהפוך בסוף ל:
1. ויכוח על הקלר וגלוק או
2. מחירי תחמושת או
3. מדיניות משרד הפנים בנושא רישוי
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי ramdishon » 21 יולי 2012, 22:06

afss כתב:אני יורה לעיתים רחוקות (לצערי הרב) ולכן כשאני נושא עימי אקדח אני משתמש בברטה 0.22 הישן והטוב שלי. אולי "כוח העצירה שלו" הוא "רק" 22%, אבל אם אני מצליח לפגוע במרכז גוף עם 8 קליעים זה כבר הופך להיות 176%! לא רע, אה?

קצת חשבון:
כח העצירה של 8 כדורים בעלי כח עצירה של 22% כל אחד הוא רק 86%. (למעשה מחשבים מהי ההסתברות שאף כדור לא יעצור, ואז מפחיתים מ-100%).
עכשיו תשוה ערך זה עם כח עצירה של כדור אחד בקליבר 9 מ"מ או יותר...
רם
"לא למען המית נתון הנשק בידינו, אלא כדי לשמור על החיים." (יצחק שדה).
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי אקדוחן » 21 יולי 2012, 22:43

רועי, עוד יותר נפוצות מכל השאר שכתבת הן פיוקי ופרבי הסרבית וחבל שכך.
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי רועי 357 » 21 יולי 2012, 22:49

אולי פעם, לא היום...
אם אתה לא חלק מהפתרון, אתה חלק מהבעיה...
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

על ידי afss » 22 יולי 2012, 07:05

1. אני יודע שיש שימוש בכדורי HP במערכת הביטחון. אם הייתם טורחים לקרוא את מה שכתבתי הייתם שמים לב שהתייחסתי לתחמושות HP מיוחדות או "אקזוטיות".

2. הניסיון שלי מבוסס על חקירת מאות מיקרים של ירי בבני אדם! (מה לעשות, זאת היתה עבודתי במשך חמש וחצי שנים) אז עם כל הכבוד למומחים, מקומיים וזרים, אני לא בטוח שניסיונם משתווה לשלי.

3. זה שמומחה בעל שם, מקומי או עולמי, ממליץ על תחמושת, עדיין לא הופך אותה ל"תחמושת פלא". להזכירכם שחלק ניכר מהם מועסק בחברות בעלות עניין מסחרי ולא בטוח שעתם אובייקטיבית לחלוטין.
מומחה לבדיקות זיהוי והשוואת נשק ותחמושת
ביצוע חישובי מסלולים בליסטיים
מזכיר "העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל"
www.legalwep.co.il
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי נועם » 22 יולי 2012, 07:25

+1
נועם שגיב.מדריך ירי ולחימה,כיתות כוננות וירי מעשי,זיקוקים ופירו',נשק מוסמך תע"ש
נייד 050.5655325 http://www.arms.org.il
"יש לנו ציבור מסור להגנה ומוכן לחרף את נפשו להגנה על הציונות, אך אין לנו ציבור מוכשר,מאומן ומצויד לכך". ד.בן גוריון
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

על ידי itamar » 22 יולי 2012, 07:52

afss כתב:1. אני יודע שיש שימוש בכדורי HP במערכת הביטחון. אם הייתם טורחים לקרוא את מה שכתבתי הייתם שמים לב שהתייחסתי לתחמושות HP מיוחדות או "אקזוטיות".

2. הניסיון שלי מבוסס על חקירת מאות מיקרים של ירי בבני אדם! (מה לעשות, זאת היתה עבודתי במשך חמש וחצי שנים) אז עם כל הכבוד למומחים, מקומיים וזרים, אני לא בטוח שניסיונם משתווה לשלי.

3. זה שמומחה בעל שם, מקומי או עולמי, ממליץ על תחמושת, עדיין לא הופך אותה ל"תחמושת פלא". להזכירכם שחלק ניכר מהם מועסק בחברות בעלות עניין מסחרי ולא בטוח שעתם אובייקטיבית לחלוטין.

על מה בדיוק הויכוח?

1. על זה שבדקות אלו שבהן אני כותב את תגובתי, מאות אם לא יותר של אנשים ברחבי העולם מקפחים את חייהם מפגיעות של כדורי FMJ - אין ויכוח.

2. על זה שכדורי HP בנסיבות מסוימות יכולים להעצים את הנזק קרי "כושר העצירה" - גם אין ויכוח.

אם זה שווה את הכסף? כל אחד ומערכת השיקולים שלו. לי באופן אישי זה שווה את כמה השקלים הנוספים. אם חס ושלום אצטרך יום אחד להשתמש בנשק, אני רוצה שכל הסיכויים יהיו לטובתי.

א.
אקסיומה:

כל אשכול בעל יותר מ-3 דפים יהפוך בסוף ל:
1. ויכוח על הקלר וגלוק או
2. מחירי תחמושת או
3. מדיניות משרד הפנים בנושא רישוי
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי GUSS » 22 יולי 2012, 08:41

אולי ההיתי שוקל שימוש ב"כדור הפלא"
אם,, אם ההיתי יכול לירות בהם ורק בהם,באופן שוטף.
לצערי ברוב המטווחים [הסגורים]הירי בהם אסור,
וגם אם ינתן לי פה ושם לירות מחסנית עם כדורים קטומים,עדין לא יתן לי מנוח ושקט נפשי ,האם ההזנה ,הדיוק, יהיו כמו הכדורים ה"פושטים" בהם אני יורה באופן קבוע,
ואכן הרשת מלאה בסקירות דיווחים וממצאים שאומרים,אין שום בעיה עם הקטומים,
פחות -לרוב זה יותר,,
סמל אישי של המשתמש
סליק ג'אנקי
סליק ג'אנקי

על ידי asafii2 » 22 יולי 2012, 11:44

בצייד הניסיון מוכיח שההבדל בן כדורי FMJ לבן HP או SP הוא גדול, בראשון החיה רצה כמה עשרות מטרים בשני האחרונים נפילה במקום או תזוזה של מטרים בודדים עם דימום רב, זאת בפגיעה ממוצעת וללא כל ספק.
במטווח אני לא מוצא כל טעם להשתמש בתחמושת זו, כל הקולגות שלי בתחום נזקי החקלאות יעידו פה אחד שהם מעדיפים תחמושת HP או SP.

אין לי ספק שלליאור ניסיון רב בתחום אבל לא ממש נראה לי שאצלנו גורמים כאלו ואחרים טורחים להשתמש בתחמושת "אקזוטית" למעשיהם כך שרק הוא יודע עד כמה נבדקו תחמושות אקזוטיות ביחס לרגילות ככוח עצירה בגוף.
עם זאת נדרשת הרבה יהירות ואופטימיות לחשוב שבעת הצורך ניתן יהיה לפגוע שמונה קליעים 0.22 ובכך להרוויח כח עצירה גדול.
האמריקאים משווקים אגרסיבית כל מוצר חדש בתחום, אין לי ספק שהרבה דברים אצלם זה "אותה גב' בשינוי אדרת" וכולם מבוססים על אותו רעיון, בקליעה ובצייד הם משמשים כספונסרים ללא הגבלת תקציב(לבטח בראיה שלנו)לאנשים המוכרים שם בתחום ומשווקים אגרסיבית כל מוצר שיוצא, צריך לזכור ולהבין שהשוק שם ענק וכך גם התחרות בן יצרניות התחמושת והנשק.

אני באופן אישי מחזיק באקדח תחמושת HP בידיעה שחס וחלילה כאשר אצטרך ,אעשה את המקסימום לנטרל במהירות את המפגע, אותי לא צריך לשכנע שתחמושת זאת יעילה יותר.
"אין הטיפה חוצבת בסלע מכוח העצמה אלה מכוח ההתמדה ..."
אסף- "מיגור נזקי חקלאות"
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי glockbuster » 22 יולי 2012, 11:51

קצת להבהיר על חדירות יתר

קליע 0.380 FMJ שעובד ללא כל קושי את בלוק הגלטין הבליסטי
http://www.youtube.com/watch?v=WQ6Jslg4 ... re=mh_lolz

קליע 0.380 JHP שמייצר תעלת פצע קבועה גדולה הרבה ולא עובד את הבלוק
http://www.youtube.com/watch?v=K6IzUGxMrfQ

קליע 0.380 JHP הידרה שוק ששוב פעם לא עובד את הבלוק
http://www.youtube.com/watch?v=Y-h8L0HanK4
"Si Vis Pacem Para bellum"

"Don't Call 911, Call 1911"

Owning a handgun doesn't make you armed any more than owning a guitar makes you a musician

The unarmed man can only flee from evil. And evil is never overcome by fleeing from it
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי afss » 22 יולי 2012, 16:55

glockbuster כתב:קצת להבהיר על חדירות יתר

קליע 0.380 FMJ שעובד ללא כל קושי את בלוק הגלטין הבליסטי
http://www.youtube.com/watch?v=WQ6Jslg4 ... re=mh_lolz

קליע 0.380 JHP שמייצר תעלת פצע קבועה גדולה הרבה ולא עובד את הבלוק
http://www.youtube.com/watch?v=K6IzUGxMrfQ

קליע 0.380 JHP הידרה שוק ששוב פעם לא עובד את הבלוק
http://www.youtube.com/watch?v=Y-h8L0HanK4

1. בן אדם הוא לא בלוק ג'לטין, יש בו רקמות עם צפיפויות משתנות ויש בו שלד נוקשה.
2. קחו מספר דוגמאות אמיתיות ע"מ שתבינו שאין פה חוקי ברזל:
א. ירי של שלושה כדורים לעבר מחבל מטווח של 100-110 מטרים. אקדח FN, תחמושת
FMJ צבאית רגילה. תוצאות: 2 קליעים פוגעים ונתקעים בגוף, קליע אחד חודר מצד לצד
ונעלם בחשיכה...
ב. ירי של תשעה כדורים לעבר עבריין (ע"י עבריין אחר) מטווח של 3-5 מטרים. אקדח ברטה
92, תחמושת HP. תוצאות: 3 קליעים נפתחים, באופן מלא או חלקי, 4 קליעים לא משתנים,
2 קליעים נסגרים!
ג. הרצח במערת המכפלה טווח מ-1 מטר עד 5 מטרים. רוס"ר גליל, תחמושת FMJ, חלק
מהקליעים פוגעים בגופות ומתרסקים (בדיוק כפי שצריך), חלק חודרים ונשארים שלמים
(נאספים מהרצפה), חלק פוגעים בגופות ונשארים שלמים, חלק חודרים, ממשיכים ופוגעים
באנשים אחרים.
מסקנות שלי: קליעים מתנהגים איך שבא להם ולא איך שבא לנו. אם יורים לעבר מישהו, לא משנה באיזה כלי, באיזה קליבר ועם איזה סוג תחמושת, יורים בו עד שהוא נעצר ולא זז יותר!
אתם יודעים מה, בגלל ה"זלזול" בברטה הזקנה שלי (למרות ש-0.22 הוא הקליבר השני במספרו במפת הפשיעה הישראלית), אחרי שאגמור לירות את שמונת הכדורים במחסנית, אני אחליף אותה ואמשיך לירות. ואם זה לא מספיק, אז יש לי גם מחסנית שלישית. בסוף המנוול יפול בגלל המשקל העודף של העופרת...

ודבר אחרון, אם אתם רוצים לדעת מה ההבדלים האמיתיים בין סוגי תחמושת שונים, תירו על חזירים, לא על בלוקים של ג'לטין בליסטי. יתרון נוסף, בסוף הניסוי אפשר לאכול את המטרות :roll:
www.legalwep.co.il
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי glockbuster » 23 יולי 2012, 06:59

רובנו למדו ביולוגיה בצורה זאת או אחרת ואנחנו מודעים לעובדה שבבן אדם יש שלד ואיזורי רקמות שונים, אבל מה לעשות בפעם האחרונה שעשו מבחני תחמושת עם בני אדם אלו היו מקסיקנים
ב מבחני Thompson-LaGarde שנערכו ב1904 מאז לפי דעתי נמנעים בעולם המערבי לעשות מבחנים כאלו.

כן גם בבעלי חיים לא ממש יורים היום כדי לבדוק תחמושת אני חושב שהפעם האחרונה הייתה ב1991 במבחן strasbourg שבו נורו עזי הרים צרפתיות.

ולכן מר afss המדד היחיד שמשתמשים בו הוא גלטין בליסטי בריכוז של 10 אחוז וכולם משתמשים בו חברות הנשק, חברות התחמושת וגם כל סוכניות אכיפת החוק, מהרמה המקומית הלאה דרך הFBI ואפילו משרד המשפטים האמריקאי הDOJ שמרכז את כל נושא אכיפת החוק בארה"ב ואם לך יש דרך אחרת לחזות וכן גם אתה צודק אי אפשר לדעת ביטחון של 1000 אחוז איך יתנהג קליע בעולם האמיתי, אבל מנסים לחזות. אז אתה מוזמן לחנך ולהאיר את אותם עשרות אלפי אנשים שעוסקים במלאכת הקודש הזאת, כי לפי מה שאתה אומר הם ממש לא בכיוון.
לדוגמא גם מבחני ריסוק ברכבים לא מדמים ב100 אחוז מה קורה בסביבה לא מבוקרת ועדיין זה המדד שכל תעשיית הרכב עובדת מולו (באותה תאונה מחרידה שקרתה ליד טבריה כל אותם בני משפחה שהיו חגורים נלכדו ונשרפו בחיים ורק אותה ילדה קטנה ומסכנה שלא הייתה חגורה עפה החוצה וניצלה בנס, אז מה מהיום לפי הדוגמא הזאת כולנו נחזור לנסוע לא חגורים).

בדוגמא שהבאת באקדח הFN יש דבר קצת מטריד אותי מה עלה בגורלו של הכדור השלישי.
להזכירך אנחנו אחראים על כל כדור שעוזב את הקנה שלנו באם הוא פגע במטרה או לא ולכן אני תמיד מעדיף תחמושת שתוכננה להשאר באותו הגוף שאליו יריתי גם אם הוא לא יפגוש רקמות קשות. כי אם הכדור הנ"ל יתקע הסופו של דבר בגוף של חפים מפשע ויגרום להם נזק על אליפו מוות אני היורה אחראי ולא אף אחד אחר.
הדוגמא השניה מחזירה אותי לשאלה שנשאלה בתחילת השרשור הזה בגלל שהיו מקרים של HP שלא נפתחו, חברות התחמושת ממשיכו לפתח וללמוד והכל כדי לצאת עם מוצר שיגדיל את אחוזי ההצלחה של אותה תחמושת (וכן העולם עדיין לא השתנה ואין הבטחה של 100 עם כמה שיותר יותר טוב).

ההצהרה האחרונה שלך מעוררת בי פליאה עמוקה על כדי שיתוק, אתה באמת מאמין שלחימה מתנהלת כמו אימון רגוע במטווח? שלך יהיה זמן ויכולת לירות 24 כדורים ועוד מברטה מודל 70, בו תלמד אותי איך אתה מבטיח את הדברים הבאים
1. את העובדה שהתוקף שלך שכח את נשקו בבית כי כנראה הוא לא יורה עליך בחזרה.
2. את העובדה שהוא עומד במקום כמו עץ ברוש כי כנראה הוא לא זז ומשנה את מיקומו
3. איך אתה היחיד שהצליח ללמוד ירי ולחימת אקדח מצאק' נוריס כי אתה מתאר סיטואציה מלאה באדרנלין ובמתח נפשי ופיסי עמוק ולטענתך אתה רגוע כמו נזיר בודהיסטי
4.איך הצלחת להשיג את ג'וני קוקרין כעורך דינך שאני לא חושב ששום בית דין בארץ יקבל טיעון להגנה עצמית אחרי ירי של 24 כדורים ועוד החלפה של שתי מחסניות.
"Si Vis Pacem Para bellum"

"Don't Call 911, Call 1911"

Owning a handgun doesn't make you armed any more than owning a guitar makes you a musician

The unarmed man can only flee from evil. And evil is never overcome by fleeing from it
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי afss » 23 יולי 2012, 07:30

glockbuster כתב:רובנו למדו ביולוגיה בצורה זאת או אחרת ואנחנו מודעים לעובדה שבבן אדם יש שלד ואיזורי רקמות שונים, אבל מה לעשות בפעם האחרונה שעשו מבחני תחמושת עם בני אדם אלו היו מקסיקנים
ב מבחני Thompson-LaGarde שנערכו ב1904 מאז לפי דעתי נמנעים בעולם המערבי לעשות מבחנים כאלו.
לא נכון, הבריטים ערכו ניסויים (בגופות טריות של אנשים) הרבה אח"כ ע"מ לגלות מהי אנרגיית החדירה של קליעים שונים ולאיזה עומק הם חודרים
כן גם בבעלי חיים לא ממש יורים היום כדי לבדוק תחמושת אני חושב שהפעם האחרונה הייתה ב1991 במבחן strasbourg שבו נורו עזי הרים צרפתיות.
גם לא נכון ואיני יכול להרחיב בנושא!

ולכן מר afss המדד היחיד שמשתמשים בו הוא גלטין בליסטי בריכוז של 10 אחוז וכולם משתמשים בו חברות הנשק, חברות התחמושת וגם כל סוכניות אכיפת החוק, מהרמה המקומית הלאה דרך הFBI ואפילו משרד המשפטים האמריקאי הDOJ שמרכז את כל נושא אכיפת החוק בארה"ב ואם לך יש דרך אחרת לחזות וכן גם אתה צודק אי אפשר לדעת ביטחון של 1000 אחוז איך יתנהג קליע בעולם האמיתי, אבל מנסים לחזות. אז אתה מוזמן לחנך ולהאיר את אותם עשרות אלפי אנשים שעוסקים במלאכת הקודש הזאת, כי לפי מה שאתה אומר הם ממש לא בכיוון.
אי אפשר לחזות התנהגות של קליע, לא משנה כמה ואיזה ניסויים תערוך. זה בדיוק מה שכתבתי
לדוגמא גם מבחני ריסוק ברכבים לא מדמים ב100 אחוז מה קורה בסביבה לא מבוקרת ועדיין זה המדד שכל תעשיית הרכב עובדת מולו (באותה תאונה מחרידה שקרתה ליד טבריה כל אותם בני משפחה שהיו חגורים נלכדו ונשרפו בחיים ורק אותה ילדה קטנה ומסכנה שלא הייתה חגורה עפה החוצה וניצלה בנס, אז מה מהיום לפי הדוגמא הזאת כולנו נחזור לנסוע לא חגורים).

בדוגמא שהבאת באקדח הFN יש דבר קצת מטריד אותי מה עלה בגורלו של הכדור השלישי.
במקרה זה הקליע נעלם במעלה הסמטה שהייתה ריקה מאדם, אבל מדובר בלחימה מול מחבלים, אם עוד אחד היה נפגע, מה טוב!.
להזכירך אנחנו אחראים על כל כדור שעוזב את הקנה שלנו באם הוא פגע במטרה או לא ולכן אני תמיד מעדיף תחמושת שתוכננה להשאר באותו הגוף שאליו יריתי גם אם הוא לא יפגוש רקמות קשות. כי אם הכדור הנ"ל יתקע הסופו של דבר בגוף של חפים מפשע ויגרום להם נזק על אליפו מוות אני היורה אחראי ולא אף אחד אחר.
הדוגמא השניה מחזירה אותי לשאלה שנשאלה בתחילת השרשור הזה בגלל שהיו מקרים של HP שלא נפתחו, חברות התחמושת ממשיכו לפתח וללמוד והכל כדי לצאת עם מוצר שיגדיל את אחוזי ההצלחה של אותה תחמושת (וכן העולם עדיין לא השתנה ואין הבטחה של 100 עם כמה שיותר יותר טוב).
לדעתי לעולם לא יגיעו לכדור שנפתח ב-100% כמו בתמונות הפרסומת. להזכירך, נעשה ניסיון להשתמש אפילו בקליעים מתפוצצים. התברר שרוב הנפגעים מהם היו רופאים שניסו לשלוף אותם בניתוח!
ההצהרה האחרונה שלך מעוררת בי פליאה עמוקה על כדי שיתוק, אתה באמת מאמין שלחימה מתנהלת כמו אימון רגוע במטווח? שלך יהיה זמן ויכולת לירות 24 כדורים ועוד מברטה מודל 70, בו תלמד אותי איך אתה מבטיח את הדברים הבאים
1. את העובדה שהתוקף שלך שכח את נשקו בבית כי כנראה הוא לא יורה עליך בחזרה.
2. את העובדה שהוא עומד במקום כמו עץ ברוש כי כנראה הוא לא זז ומשנה את מיקומו
3. איך אתה היחיד שהצליח ללמוד ירי ולחימת אקדח מצאק' נוריס כי אתה מתאר סיטואציה מלאה באדרנלין ובמתח נפשי ופיסי עמוק ולטענתך אתה רגוע כמו נזיר בודהיסטי
4.איך הצלחת להשיג את ג'וני קוקרין כעורך דינך שאני לא חושב ששום בית דין בארץ יקבל טיעון להגנה עצמית אחרי ירי של 24 כדורים ועוד החלפה של שתי מחסניות.

זה היה בהומור כמובן, חוש הולך ונעלם כנראה. ברור לי שאם לא אוכל לפגוע בתוקף במטח ראשון, יהיה עלי לתפוס מחסה ולהמתין שיגיעו בעלי הכלים "הכבדים". בתקווה, המשטרה, בפועל, כנראה אחד מכם...
www.legalwep.co.il
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי אבי מור » 25 יולי 2012, 15:49

שלום,
מכיוון שהנושא חשוב לי מאד ואני עוסק בו כבר מאמצע שנות ה- 70, כן, אלו של המאה הקודמת, ואני לא רק לומד וקורא מאמרים ומחקרים רבים בנושא , כאלו שנעשו בשנים עברו , ובואו באמת לא נשכח לרגע את מבחן תומפסון-לה-גארד שהוא פורץ הדרך בנושא ושבעקבותיו בכלל נטבע המונח 'כוח עצירה' ע"י ג'וליאן האטצ'ר, ומכיוון ששמי הוזכר והועלה כאן בדיון על ידי 'קולט' חברי הטוב, אני אנסה להגיב עד כמה שאוכל בקצרה. אני גם נמצא בקשר קבוע עם כמה מהגורמים שקולט הזכיר באחת התגובות שלו, גורמים שלפחות בעייני, (אבל גם בעיניהם של כמה עשרות מיליוני אנשים אחרים ברבי הגלובוס), נחשבים כסמכויות הבכירות ביותר בנושא, ואותם אנשים שחושבים שאלו המפרסמים מחקרים הם בדרגת סמכות עליונה, נוהגים ע"פ עצתם וכך גם אני.
מרגע שהתחלתי לשאת נשק חם בתחילת שנות השבעים (FN בקוטר 9 מ"מ) נכנסתי לנושא לעומק, וזאת לאחר שכבר למדתי די הרבה, אמנם לא לעומק, את הנושא מגיל נערות מתוך ספרים וחוברות נשק שהייתי מקבל מארה"ב.
ראשית ומעל הכל התערבבו כאן שני מדעים שונים, אם אפשר לכנות אותם כך. מדע הזיהוי הפלילי שהולך והופך להיות מדעי להדהים ומקצועי בצורה מעוררת כבוד ופליאה, עם עירוב של כל המדעים המדויקים והלא כל כך מדויקים (מדעי ההתנהגות לדוגמא), על מנת להגיע לתוצאות הקרובות ביותר שניתן להגיע אליהן על מנת להגיע לאמת ולחשוף אותה בחקר מקרי פשע למיניהם, ולאו דווקא ירי.
המדע הפחות מדויק, וזה שמבוסס בעיקר על תצפיות וניסיונות ולכן זהו מדע אמפירי לחלוטין, אבל לא כזה שלא ניתן ללמוד ממנו, אלא ההיפך הגמור מזה, ניתן ללמוד ממנו המון, זה מדע יכולת- עצירה, או כושר עצירה, או בשמו המקורי כפי שטבע אותו ג'וליאן האטצ'ר כוח-עצירה.
שני מדעים אלו אינם אפילו לא בני דודים רחוקים פשוט מטבע בריאתם, האחד עוסק במה שקורה בעת הלחימה עצמה באותן שניות גורליות שבהם טסים קליעים באוויר ואולי אף פוגעים לעיתים במטרתם, בעוד שהשני מתחיל לעיתים שעות אח"כ כשהזירה ותוצאות הירי (במידה וזו זירת ירי כמובן) נבחנות על מנת לדעת מה קרה, מי עשה מה למי, ואולי גם להבין במידה מסוימת למה הדברים נעשו כפי שהם נעשו, על מנת להביא בסופו של דבר את האשמים לדין כחלק ממטרות המז"פ.
אין לאנשי המז"פ שום דרך לדעת מה קרה בעת הלחימה עצמה בהקשר של נושא הדיון שמתנהל פה, בגלל ששני הדברים נמצאים במרחק גדול מאד בסרגל הזמן, ובכלל ישנה שאלה מקדמית האם הם בכלל נמצאים על אותו סרגל זמן.
טעה קולט חברי היקר והטוב שהכניס את שמו של הדר' וינסנט די-מאיו לדיון, על אף שספרו עוסק בפצעי ירי, ונחשב לאחד מספרי הייחוס הטובים ביותר אם לא הטוב שבהם, אבל בכל מקרה זהו ספר פורץ דרך בתחומו. אבל ראוי וחשוב לציין, דר' די-מאיו אינו אומר דבר או חצי דבר על יכולת העצירה של הכדורים, הוא רק מביא את התמונה של מה שקרה כתוצאה מהירי (תמונה לאו דווקא במשמעותה-צילום) , אבל לא תוך כמה שניות או חלקי שניות הנזק נגרם ועל מה ואיך זה השפיע בעת הלחימה.

מה אנחנו מצפים מכדור אקדח (ולא רובה) ומהו כושר עצירה?
ההגדרה המודרנית המקובלת כפי שהציעו אותה אוון מרשל ואדווין סנו בספרם היא שכדור אקדח יגרום להפסקת התקיפה/לחימה בתוך פרק זמן של 3 שניות, ואם התוקף נמצא בתנועה, תנועתו תיעצר תוך 3 מטרים. ההגדרה מקובלת היום על כל גופי האכיפה השונים, הגלויים והסמויים כאחד. מה שעוד חשוב לנו מאד זה שכדור שפגע בגוף התוקף לא יצא החוצה ולא יסכן אנשים חפים מפשע.
כמובן שכל הדיון מתחיל בנקודה בה הסתיים תהליך ביסוס היכולת שלנו לפגוע במטרה בכל זמן נתון על פי דרישה, ובאחוזים גבוהים, כי כשחומר חום בעל ריח לא נעים פוגע במאוורר וחתיכות קטנות של אותו חומר מתחילות להתעופף ולפגוע בכולם, אחוזי הפגיעות יורדים בצורה משמעותית ונעלמים באסלה, בדיוק למקום שאותו חומר חום היה צריך להיות בו מלכתחילה.
כל המומחים אינם חלוקים בדעתם שגם תחום הזמן של 3 שניות יכול להיות ארוך כמו הנצח במצבים מסוימים, כי אף אחד לא תקע לידנו שגם כדורים בעלי כושר עצירה של כ- 96-97% יעשו את עבודה כי עדיין הם מותירים אותנו עם 3-4 אחוז לא פתורים. כל מי שקצת ירד לעומק הנושא וחקר גם את מקרה הירי והמשפט של סמל דניס טרולר למד גם על מבחן שבעת המטרים, והמרחק של 7 מטרים בינך ובין התוקף שחמוש בסכין למשל נגמע על ידי אדם שלא נמצא ממש בכושר ב - 1.5 שניות או פחות. אדם בכושר גופני טוב יעשה את זה באותו זמן כשנקודת המוצא שלו היא בשכיבה על הרצפה עם הפנים למטה.
אז למה לא קובעים זמן אידיאלי של 2 שניות או אפילו שניה אחת? כי כולם רוצים להישאר ראליים ולהיצמד למה שבאמת יכול לקרות ולא לפנטזיות חימושיות תלושות מהמציאות.
ירי מעשי
ירי מעשי כספורט מזמן איבד את הרלוונטיות למה שקשור לירי להגנה עצמית /לחימה, תהליך של פיחות זוחל שהחל לפני כשני עשורים והתעצם לאחרונה עד כדי חוסר רלוונטיות מוחלט. אבל מידת אי רלוונטיות כבר קיימת שנים בנושא התחמושת, וכדורים בקוטר 9 מ"מ FMJ במשקל 115 גריין זוכים לניקוד מופחת לעומת כדורים בעלי אותו מבנה בקוטר 45 במשקל 230 גריין שלאחרונים ישנה עדיפות בניקוד – במציאות אין שום הבדל בין שניהם!
לעומת זאת לכדורים שהוכיחו עליונות במציאות אין עדיפות על כדור נחות בלחימה וזאת על אף שהעובדות ידועות זה מכבר.
למה אני טורח להזכיר את זה? כי זה חלק מן הדברים שאנשים עדיין נוטים להשתמש בזה כטיעון לבחירת אקדח/ תחמושת להגנה עצמית.

משהחלו העובדות להתברר, תוך כדי הקזת דם כואבת של אנשי אכיפת חוק ברחבי העולם, חזרו אנשי התכנון של התחמושת אל שולחנות השרטוט על מנת להביא אל השוק (כן, בשביל למכור אלא מה? בשביל לתת מתנות! כדורי FMJ גדלים על שיח בחצר? נו באמת!), והביאו בסופו של דבר כדורים חוד-חלול חדשים שאמורים היו לתת פתרונות יותר טובים מאלו הקודמים. האם הכל הצליח? ממש לא! אבל חלק לא מבוטל כן. למשל כדורי הידרה-שוק שהוגדרו פה בדיון ככדורי "שופוני אקזוטיים", הם כבר מזמן לא שופוני ובטח ובטח שמזמן לא אקזוטיים.
עד היום לא נוצרו כדורים יעילים מהם לאקדחים היורים כדורים הנעים במהירות לוע תת-קולית, לא בקוטר 380 לא ב-38 ספיישל מקנה קצר ולא בקוטר 45.
כדורי ווינצ'סטר מסדרת SXT צברו לעצמם שם כבעלי כושר עצירה גבוה מאד בעיקר בקוטר 9 מ"מ והכדור בעל משקל 127 גריין נחשב היום כמס' 1 בעולם עם יכולת מרשימה של כושר עצירה של כ- 94%+ והמקרים הולכים ומצטברים.
היריעה קצרה מלהסביר את התנהגות הכדורים האלו, כל אחד בדרכו, אבל התוצאה מאד חשובה.
גם כדורים מסורתיים בעלי מבנה JHP סטנדרטי במהירות לוע גבוהה, אם זה בקוטר 9 מ"מ או במהירות רגילה בקוטר 40 או 45 מחברות ידועות כמו ווינצ'סטר , רמינגטון, מגטק, פדרל ועוד מוכיחים את עצמם מידי יום. רק כדי לסבר את האוזן, גופי אכיפת חוק רבים בארה,ב אימצו כדורי 96 מ"מ במשקל 124 גריין במהירות סטנדרטית לאקדחים תת-קומפקטיים המשמשים לגיבוי ומקבלים תוצאות טובות מאד בלחימה.

ענף שלם חדש של תחמושת בעלת קליעים שעשויים מיחידת נחושת אחת הולך וקונה לו שם בעולם התחמושת, ובארץ משווקים כמה כאלו של חברת מגטק, גם הם גורם שאסור להתעלם ממנו, שכן בעיה מרכזית אחת כמעט לא קיימת שם, וזו ההיפרדות של המעטה מהגרעין בעת הפגיעה והשפעתה הרעה של היפרדות זו.

רק מי שלא למד את ההיסטוריה העצובה של הלוחמים הגלויים והסמויים של מדינת ישראל שבגלל טעות היסטורית נוראה לחמו עם אקדחי ברטה בקוטר 0.22 יכול לכתוב שבחים בשבחם של האקדח והתחמושת הזו להגנה עצמית (אקדח מעולה, יש לי כזה בערך משנת 1975 פחות או יותר, חוץ מאימוני קליעה ולירי להנאה, אין סיכוי שהוא רואה אור מחוץ לכספת).

המומחים ברחבי העולם שחקרו קצת יותר מכמה מאות אירועים של מקרי ירי, כמו למשל מרשל וסנו שרק במחקר הראשון שלהם הקיפו יותר מ- 25 אלף מקרי ירי ושלא להזכיר את ההשלמות שבאו אח"כ, חקרו את כושר העצירה ולא עסקו בצד המז"פי של המקרים שניהם היו שוטרים במפלג הרצח שמשטרה המקומית בה הם שירתו, שיקגו וניו יורק בהתאמה. אך לא רק הם עוד אחרים עשו זאת, אז לבטל אותם במחי הינף קולמוס אחד, קצת מוגזם, קצת לא במקום, ובעיקר בגלל העובדה
שאולי מרגיזה את מי שכתב, שהם צודקים, או אני אגיד את זה אחרת, המציאות מוכיחה מידי יום שהם צודקים.
מומחים לא ממליצים על סוגי תחמושת פלא, הם ממליצים על מה שעל פי ניסיונם, מחקריהם ותחקוריהם עובד!

בדיקות מעבדה/ בדיקות שטח
מבחן תומפסון לה-גארד ככל הנראה לא ישוחזר, אולי בסתר אם כי אני בספק. מבחן זה שונה מבחנים אחרים כי בסופו של הניסוי נורו בני אדם חיים, לא עיזים (צרפתיות או בדואיות פשוטות) לא חמורים ולא פרות ושוורים, אם כי זו הייתה תחילת הניסוי, בעלי חיים מתים ואח"כ חיים ואין לנו היום שום חומר הדמיה אחר שמדמה את התנהגותה של הרקמה האנושית אלא הג'לטין הבליסטי, וזאת כאשר הוא מיוצר על ידי היצרן הנכון ורקחו אותו כהלכה ואז הוא ייתן את התוצאה הקרובה ביותר למציאות.
מה חסר? עצמות, סחוסים, רקמות שריריות ועוד. מה עוד חסר? להשקות אותו באלכוהול, להזריק לו סמים ועוד. מה עוד חסר? לקחת אותו למסגד ולעשות אותו שהיד, ואני יכול להמשיך עם זה עוד שני עמודים, אבל אין משהו אחר בינתיים. ומי שחושב שחזיר מדמה בן אדם, טועה בגדול בעניין המשקל, המבנה ובעיקר האישיות, אם כי לא חסרים בני אדם שמתנהגים כמו חזירים.

לסיכום
נושא חי, לא סגור בכלל, מתפתח בלי סוף, ובעיקר משתפר לטובתנו. רק לאחרונה בחננו קולט ואני סדרת כדורים חדשה של מגטק עם ציפוי בדיל על הקליע שמשמש כחומר סיכה בקנה ומעלה את מהירות הלוע, המבחן יתפרסם בקרוב.
מי שרואה לנכון לשאת באקדח שלו כדורים בעלי אף מתכתי עגול, או שהוא נדרש לעשות כך בגלל חוקים ותקנות של מקום העבודה שלו, ראוי שידע באיזו סכנה זה כרוך וינהג בהתאם ולא לשכוח לעולם מאיפה נולדה שיטת הלחימה באקדח של מטח שני-כדורים, מטח-שלושה וכולי, בדיוק מכשל של כושר עצירה.

בברכה,
אבי
נ.ב
אם שכחתי בלהט השמחה סוג תחמושת להגנה עצמית שמיובא לארץ ולא הזכרתי אותו, אשמח לתקן את עצמי במידה ומישהו יעיר לי על כך.
סליקאי ארד
סליקאי ארד

על ידי afss » 25 יולי 2012, 18:49

לאבי שלום רב,
ראשית, שמחתי ונהניתי לקרוא את תגובתך המפורטת, כמו שנהניתי לקרוא מאמרים אחרים פרי עטך בעבר. יחד עם זאת יש לי מספר הערות:
זה לא נכון שיש "הפרדה" בין הפן המז"פי של חקירת אירועי ירי לבין החקירה המבצעית שלהם ואני יכול להעיד על כך כמי שסייע לחקור אירועים כאלה. מדובר במיוחד באירועים רבי "משתתפים" בהם כל משתתף רצה לדעת מה הוא "תרם" לאירוע.
כוח עצירה מתבסס אמנם על חקירת מיקרים אמיתיים, אולם בסופו של דבר מדובר על נתונים סטטיסטיים שמתייחסים בעיקר ללחימה בטווחים קרובים. אני, כאיש מז"פ, הייתי אמור לתת תשובות גם לגבי אירועים בלתי שיגרתיים לדוגמה: הריגה של ילדה כתוצאה מירי של אקדח 7.65 מ"מ באוויר. הסניגור ניסה לטעון כי הקליע החוזר ייתן בסך הכל "מכה קלה" למי שייפגע, אני הוכחתי (באמצעות חישובים מדעיים) שלקליע הייתה עדיין אנרגיה קטלנית!
דוגמה נוספת, פגיעה (אקראית!) באדם מטווח של מאות מטרים. שם הסניגור ניסה להשתמש במושג של "כוח עצירה" וטען שבטווח הזה לא יהיה לקליע כוח כזה(?). גם שם הוכחנו שבטווח המדובר הייתה לקליע אנרגיה קטלנית.
איני בא לזלזל במומחים שעורכים בחינות ונותנים ציונים לתחמושת כזו או אחרת, אבל עובדה היא שתחמושת עם כוח עצירה של 95% ומעלה כבר פותחה בעבר ועובדה היא שהתחמושות החדשות והאקזוטיות לא נותנות שיפור ניכר באחוז הזה אם בכלל. אז נשאלת השאלה מדוע ממשיכים לפתח תחמושות כאלה? והתשובה שלי היא שמדובר בשוק ענק שצמא לחידושים ולכן שווה לחברות התחמושת להשקיע בפיתוח...
ולסיום, אני יודע שאקדח הברטה שלי הוא לא המיטבי לשמש כאקדח להגנה עצמית, אולם אני כן יודע שבכל פעם שאני יורה בו (ולא משנה כמה זמן עבר מאז הפעם הקודמת) אני גם פוגע. בשבילי זה היתרון המוחלט של האקדח הזה.
נכתב מתוך הערכה עמוקה לידע העצום של כל החברים בפורום!
www.legalwep.co.il
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

הקודםהבא

מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד