בטיחות בנשק-תמ"ק עוזי. האם אפשר להפוך לירי בודד בלבד?
המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן
בטיחות בנשק-תמ"ק עוזי. האם אפשר להפוך לירי בודד בלבד?
שלא להפוך את האתר להד של אתרי חדשות מציין רק כי היום נורה צרור מתמ"ק עזי ברכב עם הרוג ופצוע. הדבר מתקשר למשהו שתמיד הציק לי וזה אופי ורמת אבטחת מנגנון הירי בעוזי, וכן השימושים השונים בנשק זה.
עוד בנושא. יצא לי לראות לאחרונה שומרים במקום הומה אדם עם עוזי (קת עץ !) עם מחסניות בחוץ. זה הציק לי ברמה של מוכנות ומצד שני היה מציק לי לא פחות לראות אנשים שלא תמיד מבינים מה הסיכון של עוזי עם מחסנית בפנים, ועוד גרסאות מוקדמות כאלו.
מסייג את הנושא בכך שמדובר בעוזי מכנס פתוח בלבד, לא מיני, לא מיקרו ולא אקדח עוזי.
האם ניתן להפוך עוזים בשימוש אזרחי (נמכרו או הוחכרו או הושכרו) לנשקים לירי בודדת בלבד על מנת לצמצם למינימום את התקלות מסוג זה? הרי ממילא נשקים לשימוש אזרחי אינם צריכים להיות אוטו מלא. מדובר גם ב M16 שראיתי באולמות חתונות. כך יש רק 2 מצבים לנצרה מה שיכול לגרום לפחות בלבול....
(וכן, הנצרה בראש, אני יודע, רק למה אחרים לא יודעים?)
מה דעתכם?
עוד בנושא. יצא לי לראות לאחרונה שומרים במקום הומה אדם עם עוזי (קת עץ !) עם מחסניות בחוץ. זה הציק לי ברמה של מוכנות ומצד שני היה מציק לי לא פחות לראות אנשים שלא תמיד מבינים מה הסיכון של עוזי עם מחסנית בפנים, ועוד גרסאות מוקדמות כאלו.
מסייג את הנושא בכך שמדובר בעוזי מכנס פתוח בלבד, לא מיני, לא מיקרו ולא אקדח עוזי.
האם ניתן להפוך עוזים בשימוש אזרחי (נמכרו או הוחכרו או הושכרו) לנשקים לירי בודדת בלבד על מנת לצמצם למינימום את התקלות מסוג זה? הרי ממילא נשקים לשימוש אזרחי אינם צריכים להיות אוטו מלא. מדובר גם ב M16 שראיתי באולמות חתונות. כך יש רק 2 מצבים לנצרה מה שיכול לגרום לפחות בלבול....

מה דעתכם?
ארנולד כתב:טרייל, מבלי לקחת על עצמי את השאלה, התחלתי להתרשם שהעוזי פחות מסוכן במצב דרוך מאשר במצב הכנס...
תסביר לי למה בדיוק עוזי במצב דרוך פחות מסוכן מאשר במצב הכנס?
שהרי המצב הכנס אין שום דרך בעולם שהעוזי יפלוט כדור (אלא אם כן תמשוך את ידית הדריכה לחור ואז תתרחש תקלה כלשהי, או שתנקור !!) בעוד שבמצב דרוך יכולה להתרחש במקרים נדירים להתרחש תקלה (למרות מנגנוני האבטחה של העוזי) ואז ינקר כדור (או צרור)
באופן כללי: בתור אחד שהסתובב עם עוזי מעל שנה למדתי להכיר ולהעריך את הנשק הזה, לדעתי האשק מדובר בנשק מצוין, עמיד בצורה בלתי רגילה ואם בקיאים בתפעולו אז הוא גם בטיחותי ביותר (ושוב, כל זמן שאתה לא מסתובב במצב דרוך, אין שום סיכוי שבעולם שתפלוט כדור)
הבעייה היחידה שאני מצאתי בנשק היא הנצרה הקווית שבקצה המהלך שלה נמצא דווקא מצב האוטומט ולא הבודדת.
ועכשיו, בתשובה לשאלתך: אני לא נשק מוסמך ואין לי הכשרה בנושא, אבל מתוך ההבנה שלי לדעתי ניתן לבצע את מה שאתה מבקש בצורה דיי פשוט ע"י הגבלת מהלך הנצרה או בצורה קצת יותר מסובכת ע"י שינוי במנגנון ההדק.
גלוק - כי הנצרה נמצאת בראש
אפשר להפוך אוזי ל-2 מצבי ניצרה.
אפשר להפוך תמ''ק אוזי לירי בודדת בלבד (כמובן עם אופציה לנצירה) ביתר קלות מאשר להפוך אקדח אוזי ל-3 מצבי ניצרה. צריך רק לעניין בזה את האחריים על נושה הנשק האזרחי. עד כמה שידוע לי נשק אזרחי לא אמור להיות אוטומטי.
מטרת העל: לחזור הביתה בשלום!
***__ מדריך ירי __***
***__ מדריך ירי __***
Guyk,
כאחד, שבתחילת שרותו הנשק האישי שלו היה... עוזי !
אני יכול להעיד, שעוזי במצב הכנס יכול להדרך על ידי תנועה/נפילה/ועוד !!!
הסדן הכבד נע אחורנית וגורף כדור תורן לבית הבליעה.
עתה נותר רק לחכות ל"חכם" שיוציא את המחסנית ללא בדיקה מלאה - והנשק מוכן לעוד טרגדיה.
כאחד, שבתחילת שרותו הנשק האישי שלו היה... עוזי !

אני יכול להעיד, שעוזי במצב הכנס יכול להדרך על ידי תנועה/נפילה/ועוד !!!
הסדן הכבד נע אחורנית וגורף כדור תורן לבית הבליעה.
עתה נותר רק לחכות ל"חכם" שיוציא את המחסנית ללא בדיקה מלאה - והנשק מוכן לעוד טרגדיה.
"אם תמיד תעשה את מה שתמיד עשית, תגיע תמיד רק לאן שהגעת" (פ. אלמוני)
- סליקאי זהב
ווקר ???? אני בשוק ?
גם אם דורכים עוזי, עם מחסנית בפנים, לא נכנס כדור לבית הבליעה, מכיוון שזה מכנס פתוח !!!
אם "החכם", יוציא את המחסנית, וילחץ על ההדק, לא יכנס כדור לבית הבליעה ולא יפלט אף כדור, כי אין מחסנית וכדור שימתין מול בית הבליעה לגריפה ונקירה.
מכנס פתוח !!!
גם אם דורכים עוזי, עם מחסנית בפנים, לא נכנס כדור לבית הבליעה, מכיוון שזה מכנס פתוח !!!
אם "החכם", יוציא את המחסנית, וילחץ על ההדק, לא יכנס כדור לבית הבליעה ולא יפלט אף כדור, כי אין מחסנית וכדור שימתין מול בית הבליעה לגריפה ונקירה.
מכנס פתוח !!!

פתגם סיני עתיק אומר: אם אין לך משהו חכם לומר, תגיד פתגם סיני עתיק...
pilot כתב:אם "החכם", יוציא את המחסנית, וילחץ על ההדק, לא יכנס כדור לבית הבליעה ולא יפלט אף כדור, כי אין מחסנית וכדור שימתין מול בית הבליעה לגריפה ונקירה.
יש מצב בו הדוקרנים/שיניים שתופסות את הסדן במצב דרוך שחוקות,
או שהדריכה לא משכה את הסדן עד השיניים ואז הוא תפוס על שפתי המחסנית,
נסיון להוציא את המחסנית גורמת לשחרור הסדן וגריפת כדור תורן תוך כדי משיכת המחסנית החוצה...
(וגריפת כדור במכנס פתוח=נקירה וירי

"הסתכל בשלשה דברים ואין אתה בא לידי עברה: דע מאין באת, ולאן אתה הולך, ולפני מי אתה עתיד לתת דין וחשבון."
(מסכת אבות ט"ז)
ביפ ביפ
(מסכת אבות ט"ז)
ביפ ביפ
כמי שנשא עוזי תקופה ארוכה בסביבה עויינת וצפופה, אני חושב שאין לו בעיה ייחודית של בטיחות. הבעייה המרכזית שלו שבזמן לחץ כשרוצים להעביר את הנצרה לבודדת היא מחליקה הלאה למצב אוטומט... הפיתרון לבעיה הוא להסתובב עם נצרה במצב בודד (מחסניות בהכנס). כמובן שצורת נשיאה זו מתאימה רק לאזור עויין ולאחר אימון מתאים בתפעול ובבטיחות.
לא כל מה שחושבים - אומרים, לא כל מה שאומרים - כותבים,
לא כל מה שכותבים - מפרסמים.
חברים יקרים,
קצת הסבר על מנגנוני העוזי, וקצת סדר בדברים, ברשותכם.
1. לחברות השמירה אין תמ"ק עוזי השייך להן, ברוב המקרים, והוא מושכר ממשטרת ישראל, כמו גם הקרבינים המשמשים לליוויי טיולים.
2. ישנן מספר ורסיות של מנגנוני עוזי (דורות א -ב -ג ) ויש להבדיל בין הכלים הצבאיים, לבין אלו המסתובבים בשוק האזרחי ולבין אלו הנמצאים (כחוק) אצל גורמים אזרחיים כמו אקדחי עוזי, מיקרו וכו'.
3. ארנון (WALKER) אני מעריך שאתה מתייחס לעוזי הישנים, ללא מנגנון הריצ'רץ', שאזי יכול באמת להדרך על ידי תנועה מהירה. מרגע החלפת מכסה הגוף, לבעל מנגנון האבטחה, לא ניתן לדרוך את העוזי ולשחרר את הסדן, ללא השלמת התנועה ושחרור האבטחה.
4. במנגנוני מכנס פתוח, ובעיקר בעוזי, הנוקר הוא נוקר סטטי, הקבוע על הסדן. ככזה, לא יכולה להיות הזנת כדור לבית הבליעה ללא נקירתו.
5. מנגנון הניצרה בעוזי ניתן לשינוי מבודד לאוטומט וחזרה על ידי ביצוע פעולה מכנית הדורשת החלפת חלקים או החלפת בית ההדקים ואז הפעולה מהירה יותר. לא מסובך ודורש השקעה כספית וזמן עבודה בלבד. השאלה אם רוצים, כי אז מוצאים את התקציב.
6. טרייל, אין הבדל בין עוזי עם קת מתקפלת לבין כזה עם קת מעץ, ואין מה להתפלא כל כך. זה מה שהשכירה המשטרה לחרבת האבטחה ..
7. קיימים עוזים הנראים "רגילים" אך יש להם מנגנון מכנס סגור. (דריכת הכלי תביא לטעינתו והנוקר יושב על תושבת נפרדת מהסדן, תמונה בהמשך.) אלו פותחו על פי דרישת גופים המחייבים תנועה עם נשק בטיחותי יותר מאשר מכנס פתוח, ומשמשים בד"כ ליוויי טיולים של משרד החינוך, לכלים אלו, גם אין מצב "אוטומט" בבית ההדקים.
8. לעיתים עדיף ששומר יהיה במצב פרוק עם העוזי מאשר במצב הכנס, בשל משחקים בנשק ורמת בטיחות ואחריות ירודה. (עם יד על הלב, מי לא שיחק עם הנצרה כשהיה חייל.. כולם עשו זאת ברגעי השעמום המטורפים בעמדות השמירה הנידחות. את נושא הבטיחות מגלים רק אחרי כמעט תאונה או כאשר מתבגרים קצת...)
9. עוזי עם מכנס פתוח במצב דרוך, הוא כמו מא"ג דרוך. במ"אג יש לשחרר ניצרה ולסחוט את ההדק וההבדל הוא שבעוזי, יש קצת יותר מנגנוני אבטחה. (משבת אחורי המחייב לחיצתו וביטול האבטחה שהוא מייצר, ניצרה הנועלת את ההדק ואפשרות לאבטחת הסדן ע"י מנגנון הריצ'רץ', הנועל את הסדן במקומו.) מכאן, שעוזי יידרך רק לפני הירי בלבד. מעבר לכך, ניתן לשאתו במצב הכנס ללא חשש, וגם עם ניצרה במצב בודדת, כל עוד שלא דורכים אותו. במ"אג ניתן לפתוח את מכסה הגוף, להניח את השרשרת על טס ההזנה ולסגור את המכסה. כל עוד שלא תהייה דריכה, אין מה לחשוש.
10. במידה ורמת ההכשרה הנדרשת למאבטח (שימו לב, יש הבדל בין מאבטח לשומר חמוש.) תיושם כקבוע בחוק, עקומת התאונות תרד ורמת הבטיחות תעלה. מאבטח נדרש ל 12 שעות הדרכה, שומר נדרש לשעתיים בלבד. עשר שעות, עושת הבדל של יום ולילה. אלא אם מחוייבת חברת השמירה להציג אישור שהמאבטח עבר קורס בן 12 שעות לפחות, כל ה"מאבטחים" שיסופקו על ידה, יהיו בוגרי קורס של שעתיים דחוסות.. את המסקנות, אני משאיר לכל אחד להסיק לבד. (להערכתי, רוב החברים יגיעו למסקנות דומות / זהות.)
11. ואחרון, אני מצטער בכל פעם מחדש לשמוע על התאונות, תנחומי למשפחת ההרוג ואיחולי החלמה לפצוע.
להלן תמונות להסברים קצרצרים, אולי בעתיד הרחבה נוספת, כנראה באחד המפגשים.
נועם.
מנגנון האבטחה (ריצ'רץ') המונע שחרור הסדן, במידה ולא נדרך עד קצה המהלך, ומאפשר דריכת הסדן ואבטוחו בכלי בעל מכנס פתוח ומחסנית בהכנס.
משבת לחוץ והדק לא מאובטח, ניתן לבצע ירי.
משבת מנטרל את המערכת, הדק נעול.
משבת בלבד, לחוץ, מאפשר לחיצת הדק.
מנגנון מכנס סגור, הסדן מופרד מנושא הנוקר. (קיים בעוזי מכנס סגור , במיקרו עוזי מכנס סגור ובאקדח עוזי שלו מכנס סגור בלבד.
נושא הנוקר נראה בצד שמאל, ובצד ימין הסדן. שייך למנגנון מכנס סגור.
(ערכתי את ההודעה - הוספתי מידע לתמונות. האצבעות בתמונה שייכות לי, התמונות צולמו על ידי ידידי השרקן.)
קצת הסבר על מנגנוני העוזי, וקצת סדר בדברים, ברשותכם.
1. לחברות השמירה אין תמ"ק עוזי השייך להן, ברוב המקרים, והוא מושכר ממשטרת ישראל, כמו גם הקרבינים המשמשים לליוויי טיולים.
2. ישנן מספר ורסיות של מנגנוני עוזי (דורות א -ב -ג ) ויש להבדיל בין הכלים הצבאיים, לבין אלו המסתובבים בשוק האזרחי ולבין אלו הנמצאים (כחוק) אצל גורמים אזרחיים כמו אקדחי עוזי, מיקרו וכו'.
3. ארנון (WALKER) אני מעריך שאתה מתייחס לעוזי הישנים, ללא מנגנון הריצ'רץ', שאזי יכול באמת להדרך על ידי תנועה מהירה. מרגע החלפת מכסה הגוף, לבעל מנגנון האבטחה, לא ניתן לדרוך את העוזי ולשחרר את הסדן, ללא השלמת התנועה ושחרור האבטחה.
4. במנגנוני מכנס פתוח, ובעיקר בעוזי, הנוקר הוא נוקר סטטי, הקבוע על הסדן. ככזה, לא יכולה להיות הזנת כדור לבית הבליעה ללא נקירתו.
5. מנגנון הניצרה בעוזי ניתן לשינוי מבודד לאוטומט וחזרה על ידי ביצוע פעולה מכנית הדורשת החלפת חלקים או החלפת בית ההדקים ואז הפעולה מהירה יותר. לא מסובך ודורש השקעה כספית וזמן עבודה בלבד. השאלה אם רוצים, כי אז מוצאים את התקציב.
6. טרייל, אין הבדל בין עוזי עם קת מתקפלת לבין כזה עם קת מעץ, ואין מה להתפלא כל כך. זה מה שהשכירה המשטרה לחרבת האבטחה ..
7. קיימים עוזים הנראים "רגילים" אך יש להם מנגנון מכנס סגור. (דריכת הכלי תביא לטעינתו והנוקר יושב על תושבת נפרדת מהסדן, תמונה בהמשך.) אלו פותחו על פי דרישת גופים המחייבים תנועה עם נשק בטיחותי יותר מאשר מכנס פתוח, ומשמשים בד"כ ליוויי טיולים של משרד החינוך, לכלים אלו, גם אין מצב "אוטומט" בבית ההדקים.
8. לעיתים עדיף ששומר יהיה במצב פרוק עם העוזי מאשר במצב הכנס, בשל משחקים בנשק ורמת בטיחות ואחריות ירודה. (עם יד על הלב, מי לא שיחק עם הנצרה כשהיה חייל.. כולם עשו זאת ברגעי השעמום המטורפים בעמדות השמירה הנידחות. את נושא הבטיחות מגלים רק אחרי כמעט תאונה או כאשר מתבגרים קצת...)
9. עוזי עם מכנס פתוח במצב דרוך, הוא כמו מא"ג דרוך. במ"אג יש לשחרר ניצרה ולסחוט את ההדק וההבדל הוא שבעוזי, יש קצת יותר מנגנוני אבטחה. (משבת אחורי המחייב לחיצתו וביטול האבטחה שהוא מייצר, ניצרה הנועלת את ההדק ואפשרות לאבטחת הסדן ע"י מנגנון הריצ'רץ', הנועל את הסדן במקומו.) מכאן, שעוזי יידרך רק לפני הירי בלבד. מעבר לכך, ניתן לשאתו במצב הכנס ללא חשש, וגם עם ניצרה במצב בודדת, כל עוד שלא דורכים אותו. במ"אג ניתן לפתוח את מכסה הגוף, להניח את השרשרת על טס ההזנה ולסגור את המכסה. כל עוד שלא תהייה דריכה, אין מה לחשוש.
10. במידה ורמת ההכשרה הנדרשת למאבטח (שימו לב, יש הבדל בין מאבטח לשומר חמוש.) תיושם כקבוע בחוק, עקומת התאונות תרד ורמת הבטיחות תעלה. מאבטח נדרש ל 12 שעות הדרכה, שומר נדרש לשעתיים בלבד. עשר שעות, עושת הבדל של יום ולילה. אלא אם מחוייבת חברת השמירה להציג אישור שהמאבטח עבר קורס בן 12 שעות לפחות, כל ה"מאבטחים" שיסופקו על ידה, יהיו בוגרי קורס של שעתיים דחוסות.. את המסקנות, אני משאיר לכל אחד להסיק לבד. (להערכתי, רוב החברים יגיעו למסקנות דומות / זהות.)
11. ואחרון, אני מצטער בכל פעם מחדש לשמוע על התאונות, תנחומי למשפחת ההרוג ואיחולי החלמה לפצוע.
להלן תמונות להסברים קצרצרים, אולי בעתיד הרחבה נוספת, כנראה באחד המפגשים.
נועם.

מנגנון האבטחה (ריצ'רץ') המונע שחרור הסדן, במידה ולא נדרך עד קצה המהלך, ומאפשר דריכת הסדן ואבטוחו בכלי בעל מכנס פתוח ומחסנית בהכנס.

משבת לחוץ והדק לא מאובטח, ניתן לבצע ירי.

משבת מנטרל את המערכת, הדק נעול.

משבת בלבד, לחוץ, מאפשר לחיצת הדק.

מנגנון מכנס סגור, הסדן מופרד מנושא הנוקר. (קיים בעוזי מכנס סגור , במיקרו עוזי מכנס סגור ובאקדח עוזי שלו מכנס סגור בלבד.

נושא הנוקר נראה בצד שמאל, ובצד ימין הסדן. שייך למנגנון מכנס סגור.
(ערכתי את ההודעה - הוספתי מידע לתמונות. האצבעות בתמונה שייכות לי, התמונות צולמו על ידי ידידי השרקן.)
נערך לאחרונה על ידי נועם בתאריך 09 יולי 2003, 22:42, נערך 2 פעמים בסך הכל.
נועם שגיב.מדריך ירי ולחימה,כיתות כוננות וירי מעשי,זיקוקים ופירו',נשק מוסמך תע"ש
נייד 050.5655325 http://www.arms.org.il
"יש לנו ציבור מסור להגנה ומוכן לחרף את נפשו להגנה על הציונות, אך אין לנו ציבור מוכשר,מאומן ומצויד לכך". ד.בן גוריון
"יש לנו ציבור מסור להגנה ומוכן לחרף את נפשו להגנה על הציונות, אך אין לנו ציבור מוכשר,מאומן ומצויד לכך". ד.בן גוריון
נועם כתב:
למיטב ידיעתי נועם, כאשר מחזיקים את העוזי ביד אחת ודוחפים אותה חזק למעלה ולמטה העוזי נדרך. גם עוזי עם מנגנון ריצ'רצ'.
לא כל מה שחושבים - אומרים, לא כל מה שאומרים - כותבים,
כל עוד המשבת אינו לחוץ, ז"א המשבת לא מנוטרל, לא ניתן לבצע דריכה. אם ממש מתעקשים, אפשר לעשות הרבה דברים, השאלה אם יש צורך..

נועם שגיב.מדריך ירי ולחימה,כיתות כוננות וירי מעשי,זיקוקים ופירו',נשק מוסמך תע"ש
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד