למה 9ממ נפוץ בהרבה מ - 04 , 038 ו - 045 ?

פורום האתר בעינייני נשק ותחמושת.

המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן

למה 9ממ נפוץ בהרבה מ - 04 , 038 ו - 045 ?

על ידי TsurTriger » 06 ינואר 2016, 12:56

כבר זמן מה אני מתחבט עם עצמי בשאלה למה דווקא ה 9ממ הפך להיות הנפוץ ביותר ואילו השאר לא?

את ה 045 אפשר להבין, בגלל גודל הכדור. אך נראה כי ה04 נותן כוח אש חזק יותר, ומנגד לא בתוספת משמעותית (לפחות לפי הסרטונים).

האם יש סיבה מקצועית או שזו החלטה שפשוט נובעת היסטורית בגלל סיבה אחרת?
על אותו משקל, אני משער, שה 5.56 נפוץ יותר בצבא מאשר ה 7.62 בגלל שכל הנשקים שלנו הם מערביים, וארה"ב מייצרת נשקים עם 5.56 ולא 7.62 (שמתאימים יותר לנשקים סובייטיים מזרחיים). כי מבחינת כוח אש וחדירות, אין ספק שה 7.62 עדיף.
סליקאי זהב
סליקאי זהב

Re: למה 9ממ נפוץ בהרבה מ - 04 , 038 ו - 045 ?

על ידי uriler » 06 ינואר 2016, 12:59

מהניסיון המאוד מוגבל שלי, 9 מ"מ נוח יותר לירי (פחות רתע). תוסיף לזה את תכולת המחסנית הגדולה יותר, ואת העובדה שאין ל- 0.45 / 0.4 כח עצירה רב יותר (עם תחמושת מודרנית, מגיעים למספרים מאוד דומים מעל ל- 90%), והקטרים הגדולים יותר נופלים מאחורה.

בארץ, לנו כיורים פרטיים, יש יתרון גם בעובדה ש- 9 מ"מ זול יותר , ולכן אפשר להרשות לעצמנו קצת יותר אימונים...

לגבי תחמושת צבאית, מניח שאתה צודק. למה האמריקאים בחרו ב- 5.56, זו כבר שאלה למומחים גדולים ממני.
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי Everest » 06 ינואר 2016, 13:17

אפקט הוואסח.
כוחות הביטחון משתמשים ב-9 מ"מ, אז גם אזרחים רוצים 9 מ"מ.
פעם זה היה ברטה 0.22, והיום זה גלוק 19.
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי itamar » 06 ינואר 2016, 13:48

למה 9mm נפוץ כל כך (לא רק בישראל אלא בכל העולם)?
כי בסופו של דבר הוא "טוב מספיק" למטרה שלשמה הוא נועד - תחמושת לאקדח/תמ"ק.
הוא מספק למשתמש פשרה סבירה בין כח עצירה (קטלניות), שליטה על הנשק/רתע, עוצמת אש (קיבולת תחמושת) וגודל/משקל של הנשק.
קח לדוגמא כלים כמו FN 9, גלוק 19 וכו'.
הם נותנים לך חבילה די מכובדת עם קנה באורך 5-3.5אינץ, קיבולת תחמושת של 15-13 כדור, גודל ומשקל סבירים.

תעשיית הנשק לא מפסיקה לנסות לחדש - ובסופו של יום כולם חוסרים לכדור 9ממ שנמצא בשוק כבר קרוב ל-100 שנה. במשך הזמן פותחו כדורים כמו 10ממ, 0.40, 357זיג, 0.45GAP והרשימה ארוכה. היו יחידות במשטרת ארה"ב שניסו את הכל - בסופו של יום חזרו ל-9ממ.

א.
אקסיומה:

כל אשכול בעל יותר מ-3 דפים יהפוך בסוף ל:
1. ויכוח על הקלר וגלוק או
2. מחירי תחמושת או
3. מדיניות משרד הפנים בנושא רישוי
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי TsurTriger » 06 ינואר 2016, 14:18

התשובות שלכם מסבירות למה ישנן דעות לכן ולכן בהקשר של איזה קליבר עדיף.
ולמה לא מצאתי סיבה להצדקה של אחד על השני באופן מובהק.
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי argra11 » 06 ינואר 2016, 14:21

9 ממ נפוץ בהרבה מהקליברים האחרים שציינת פה בארץ.
יש ארצות שהקליבר הנפוץ ביותר הוא אחר (כל הגוש המזרחי למשל)
השוק האזרחי מיישר קו בכל מדינה עם השוק הצבאי (אלה אם יש הגבלות ,ראה השוק האזרחי באיטליה)
הארת אגב , 9ממ זה קוטר הקליע ,גם לאורך התרמיל יש משמעות (9X19 הוא 9 ארוך ו 9X17 הוא 9 קצר ,9X18 הוא 9 מקארוב ,9X21 יצור מיוחד של ישראל לשוק האזרחי באיטליה.)

בעקרון הכל יחס של משקל \ תועלת מבצעית (שיעשה את העבודה) ועלות כלכלית.
כוחות הביטחון בכל העולם מחפשים כדור ש"עושה את העבודה" במשקל הכי קל שאפשר.
(כל גרם ש"חסכת" מאפשר לשאת עוד תחמושת.)
ומנסים תחמושת כמה שיותר אחודה.
בגלל זה כל ברית נאטו אם תחמושת 5.56.
בעקבות תקרית הירי במיאמי ב 1986 המסקנה של הFBI הייתה שהתחמושת 9 לא מספיקה
ועל בסיס הכדור 10MM פותחה תחמושת ה0.40 .
על התקרית והמסקנות מאחוריה אתה יכול לקרוא כאן :
https://en.wikipedia.org/wiki/1986_FBI_Miami_shootout

הלוואי שבישראל יכולתי להחזיק 2 כלי יריה אחד 9 ליוםיום ואחד 022 לטווח בעלויות השואפות לבוטנים.
את הקטרים מעל 9 אני אישית לא מחבב.
==============================
הַלְלוּ אֶת ה', כָּל-גּוֹיִם; שַׁבְּחוּהוּ, כָּל-הָאֻמִּים.
כִּי גָבַר עָלֵינוּ, חַסְדּוֹ; וֶאֱמֶת-ה' לְעוֹלָם;
הַלְלוּ-יָהּ
==============================
GLOCK 26
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי Elikup » 06 ינואר 2016, 14:23

TsurTriger כתב:התשובות שלכם מסבירות למה ישנן דעות לכן ולכן בהקשר של איזה קליבר עדיף.

9ממ זה פשרה, ממליץ לך לקרוא את המאמר הבא בחלק שמדבר על קוטר כדור:
http://www.haslik.co.il/index.php?mode= ... ng=he&id=2
S&W M&P SHIELD
סליקאי ארד
סליקאי ארד

על ידי itamar » 06 ינואר 2016, 14:30

TsurTriger כתב:התשובות שלכם מסבירות למה ישנן דעות לכן ולכן בהקשר של איזה קליבר עדיף.

בשורה התחתונה אתה יכול לראות שנאט"ו יישרו קו עם 9X19.
כולל צבא ארה"ב שנאלץ למחול על כבודו האבוד ולוותר על ה-0.45 שנחשב לקלאסיקה אמריקאית לטובת ה-9ממ הגרמני.

מרבית כוחות הביטחון בעולם משתמשים ב-9ממ, ובשורה התחתונה גם אזרחים בכל העולם היכן שאפשר.

אם 9ממ עושה כמעט את אותה העבודה של 0.45 למה לי לשאת את התותח הזה?
למה לי 0.40 עם רתע מעצבן או 10ממ עם רתע של מגנום 44?

בסופו של יום אין אף קליבר מהקליברים שמיועדים להגנה עצמית שנותן יתרון מובהק על פני האחרים ולכן 9ממ הוא המכנה המשותף הנמוך ביותר.

א.
אקסיומה:

כל אשכול בעל יותר מ-3 דפים יהפוך בסוף ל:
1. ויכוח על הקלר וגלוק או
2. מחירי תחמושת או
3. מדיניות משרד הפנים בנושא רישוי
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי ניר ל » 06 ינואר 2016, 17:52

הרשו לי להאיר את הנושא מזווית נוספת -

אחוז קטן מהספורטאים בירי מעשי משתמש בתחמושת שונה מ 9/19,
הם יכולים להתאמן עם אקדח בקוטר קטן ולהתחרות עם אקדח זהה אבל בקוטר גדול,
הם משלמים מחירים נוחים יחסית עבור תחמושת,
הם מקבלים ניקוד גבוה יותר על שימוש בתחמושת חזקה,

אז למה בכל זאת לא ?

ירי מעשי נותן ניקוד על עוצמה, מהירות ודיוק
עצמת תחמושת מעל 9/19 מזכה אמנם בניקוד גבוה יותר, אבל כנראה שעבור מרבית היורים הירידה במהירות (מהירות הירי+צורך להחליף יותר מחסניות) איננה משתלמת. כדי לדייק באותה מידה עם תחמושת חזקה אני צריך לירות לאט יותר.
לכן גם אימון עם תת קליבר הוא לא כ"כ אפקטיבי - הרי אפשר להתאמן עם אירסופט ובכלל לחסוך.
אבל אם זה לא מדמה עבורי את קפיצת הקנה אז אין בזה הרבה מדי תועלת ...

חזרה למציאות - ע"מ לעצור תוקף צריך בראש ובראשונה לפגוע מהר ומדוייק, לרוב במספר כדורים, כולכם ראיתם את זה בתיעוד לאחרונה. 9/19 מהווה פשרה טובה של משקל, עצמה, חזרה לתמונת כוונת, כמות כדורים.
סליקאי טיטניום
סליקאי טיטניום

על ידי glock34 » 06 ינואר 2016, 21:17

9ממ הוא הקוטר הנבחר מתוך פשרה.
הכי טוב, בכדי לענות על השאלה שלך זה פשוט ללכת למטווח ולנסות עשרה כדורים מכל אקדח ולהשוות. מכיוון שכניראה זה לא הולך לקרות, בוא נוציא לך את החשק מ:
50, 44 מגנום, 357 מגנום וכיו"ב. (ריקוייל אדיר וללא מבחר אקדחים)
45ACP: כדור מעולה וגם די נשלט, הבעיה שעדיין אפקט הריקוייל ליורה ממוצע מהווה בעיה. בנוסף, כמובן שפחות כדורים במחסנית זה חסרון. (אם לא 9ממ אז 45ACP)
10MM: אחד החזקים! אבל, לך תמצא לחמושת במחיר נורמאלי, ריקוייל כמו 45ACP+, מבחר אקדחים מצומצם.
40S&W: היה ותמיד ישאר בגדר טעות. כדור שקשה להשתלט עליו בירי (ולפני שצועקים פה, אני מתחרה עם הקליבר הזה), דומה מאוד היכולות שלו 9ממ, פחות כדורים במחסנית, נולד בטעות כבר אמרתי?
9MM: כל אקדח בגודל קומפאקט שמכבד את עמו יכיל 15 כדורים במחסנית, כדור אפקטיבי מאוד ביחס לגודלו וביחס לתחושת הריקוייל, מגוון אקדחים מטורף, טכנולוגיית תחמושת, מגוון משקלי קליע, זול (גם ליצרן וגם לצרכן). בקיצור פשרה מושלמת.
380 או 9קצר או 9X17 או 9קורץ או 9X18או 9מקרוב: כמעט אותו כדור אבל בחיסרון של יעילות מגוון אקדחים ונגישות. (חביב ביותר בתור נשק משני, כגון גלוק 42 וכיו"ב)
38: כבר לא נושאים אקדחי תופי מעבר לעשור, אלא המשוגעים לדבר.
22מגנום: מצויין ומסוכן באותו כדור וגם חוסר מגוון באקדחים.
22LR: נחמד לאימונים וללמידה על סחיטת הדק, קצת פחות בעל כח עצירה. כח עצירה הוא מושג שאני די לא מסכים איתו ותמיד צריך להסביר לאיזה סעיף במינוח היתה הכוונה. 22LR הוא קליע קל המקבל את כוחו מכמות אבק שריפה קטן. לכן, ביחס למשקלו בזמן פגיעה במטרה הוא לא מעביר מספיק משקל ביחס לשטח. לדוגמא: קליע של 5.56 או 223 הוא באותו קליבר וגם המשקל הוא בהבדל בין 38גריין ל 55גריין (אני מתייחס למשקלים הקלאסיים) אבל כמות אבקת השריפה מייצרת מהירות של בערך 3000 פיט בשניה לעומת 22LR רק 1200. ברור שהטראומה למטרה הנפגעת תהיה גדולה יותר ומשמעותית יותר ב 5.56.
22LR קוטר שאני באופן אישי רוכש לו הרבה כבוד הן מבחינת דיוק והן מבחינת למידה ואימון.
בנוסף לכל הנ"ל תוסיף את אפקט העדר, ותבין בדיוק מדוע 9ממ הוא הנפוץ ביותר.
אותו אפקט עבד גם על 40S&W ועכשיו כולם חוזרים ל 9ממ שוב בגלל אפקט העדר. בגלל ש הFBI חזר להשתמש ב9ממ גם כוחות המשטרה עשו זאת, וכמובן האזרחים בעקבותם.
It's not the arrow it's the indian
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי Everest » 06 ינואר 2016, 21:57

glock34 כתב:9ממ הוא הקוטר הנבחר מתוך פשרה.
הכי טוב, בכדי לענות על השאלה שלך זה פשוט ללכת למטווח ולנסות עשרה כדורים מכל אקדח ולהשוות. מכיוון שכניראה זה לא הולך לקרות, בוא נוציא לך את החשק מ:
45ACP: כדור מעולה וגם די נשלט, הבעיה שעדיין אפקט הריקוייל ליורה ממוצע מהווה בעיה. בנוסף, כמובן שפחות כדורים במחסנית זה חסרון. (אם לא 9ממ אז 45ACP)
10MM: אחד החזקים! אבל, לך תמצא לחמושת במחיר נורמאלי, ריקוייל כמו 45ACP+, מבחר אקדחים מצומצם.
40S&W: היה ותמיד ישאר בגדר טעות. כדור שקשה להשתלט עליו בירי (ולפני שצועקים פה, אני מתחרה עם הקליבר הזה), דומה מאוד היכולות שלו 9ממ, פחות כדורים במחסנית, נולד בטעות כבר אמרתי?
9MM: כל אקדח בגודל קומפאקט שמכבד את עמו יכיל 15 כדורים במחסנית, כדור אפקטיבי מאוד ביחס לגודלו וביחס לתחושת הריקוייל, מגוון אקדחים מטורף, טכנולוגיית תחמושת, מגוון משקלי קליע, זול (גם ליצרן וגם לצרכן). בקיצור פשרה מושלמת.
380 או 9קצר או 9X17 או 9קורץ או 9X18או 9מקרוב: כמעט אותו כדור אבל בחיסרון של יעילות מגוון אקדחים ונגישות. (חביב ביותר בתור נשק משני, כגון גלוק 42 וכיו"ב)
22LR: נחמד לאימונים וללמידה על סחיטת הדק, קצת פחות בעל כח עצירה. כח עצירה הוא מושג שאני די לא מסכים איתו ותמיד צריך להסביר לאיזה סעיף במינוח היתה הכוונה. 22LR הוא קליע קל המקבל את כוחו מכמות אבק שריפה קטן. לכן, ביחס למשקלו בזמן פגיעה במטרה הוא לא מעביר מספיק משקל ביחס לשטח. לדוגמא: קליע של 5.56 או 223 הוא באותו קליבר וגם המשקל הוא בהבדל בין 38גריין ל 55גריין (אני מתייחס למשקלים הקלאסיים) אבל כמות אבקת השריפה מייצרת מהירות של בערך 3000 פיט בשניה לעומת 22LR רק 1200. ברור שהטראומה למטרה הנפגעת תהיה גדולה יותר ומשמעותית יותר ב 5.56.
22LR קוטר שאני באופן אישי רוכש לו הרבה כבוד הן מבחינת דיוק והן מבחינת למידה ואימון.
אותו אפקט עבד גם על 40S&W ועכשיו כולם חוזרים ל 9ממ שוב בגלל אפקט העדר. בגלל ש הFBI חזר להשתמש ב9ממ גם כוחות המשטרה עשו זאת, וכמובן האזרחים בעקבותם.

אז אם אני הולך בקרוב לירות במטווח בירי חופשי בדיגל .44 , ובמקום 4 כדורים הוספתי כסף כדי לירות 8, היד שלי הולכת להתפרק?
ויש עוד כמה כלים מעניינים בקליברים שונים שפרק כף היד שלי הולך לספוג בפרק זמן די קצר.
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי TsurTriger » 06 ינואר 2016, 22:18

איזו תשובה, לא ציפיתי לכזה פירוט.
תודה רבה.
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי bnsagi » 06 ינואר 2016, 23:20

יישר כוח, החכמנו.
Glock 26 GEN4
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי BROADAXE » 07 ינואר 2016, 18:03

קצת תוספות:
כאמור כדור 9X19 (או 9מ"מ פרבלום/לוגר) הוא סוג של פשרה, נמצא בזירה כבר יותר ממאה שנים (משנת 1908) ובעיקר בגלל זה זכה לפיתוח מתמיד שעדיין לא הסתיים. עשיתי פעם השוואת נתונים, כדור 9X19 ממוצע של שנת 2015 חזק פי-2 במושגים של אנרגיית לוע מאותו כדור משנת 1915. לא הייתי מנסה להשתמש בכדור מודרני באקדח מיושן, למרות שתיאורטית הוא מזין ויורה אותו.
כדורי מגנום למיניהם מספקים נתונים מצויינים, הם נועדו כמעט בלעדית לאקדחי תוף מאחר שיש להם כרכוב בולט שמהווה בעייה למנגנון הטעינה והחליצה באקדח חצי-אוטומטי. קיימים מעט כאלה בשוק ואף אחד מהם לא עומד בסטנדרטים צבאיים או משטרתיים (ע"ע נשר המדבר, AMT, COONAN).
שיקולים צבאיים לבחירת קליבר לא בהכרח זהים לשיקולים משטרתיים או אזרחיים-פרטיים. גם הגוש המערבי השתמש ב 7.62 וארה"ב עד אמצע שנות השישים.

לגבי תפוצת קליברים בארץ - אין לי נתונים, אבל מנסיוני האישי, התרשמות מביקור אצל סוחרים, מטווחים ואירועים שונים, יש בארץ ייצוג נכבד ודי נפוץ ל 22LR שעדיין בשימוש משטרתי פה ושם, פרטי ובספורט.
6.35 מ"מ היה נפוץ בעבר באקדחי כיס, קטגוריה שנעלמה בארץ וכיום כמעט בלתי נראה או ניתן להשגה.
7.65 מ"מ קליבר אירופי מהמחצית הראשונה של המאה ה-20 שהיה פופולרי פה (וולתר PP, FN) נעלם גם הוא.
9X17 שידוע גם כתשע קצר או 380 היה פעם מאד מקובל, כיום הולך ונעלם לטובת 9X19 בגלל ההתקדמות הגדולה בייצור אקדחים קומפקטיים וסאב-קומפקט.
9X19 כיום העיקרי.
38. ספיישל - בשנות השבעים היה מאד נפוץ מאחר שאקדחי תוף קצרים נחלו פה הצלחה גדולה, אולי בגלל השפעת סדרות המתח האמריקניות בטלוויזיה. עשה שירות בזרועות הבטחון באופן מסויים. לדעתי יש לו עדיין זכות קיום בזמננו אבל זה עניין לדיון אחר.
357. מגנום - בוגרי 38 ספיישל שרצו יותר. יש בשפע, בעיקר אצל הוותיקים או כאלה שבוחרים ללכת בדרך שונה.
45. זכה להצלחה גדולה אצל יורים מתקדמים בארץ, עוד לפני החשיפה של ירי מעשי. בד"כ יורים מנוסים שהיתה להם חשיפה למגזינים מחו"ל ומידע מארה"ב. הקליבר הופיע בארץ עוד בתקופת המנדט, כתחמושת תמ"ק תומפסון ואקדחי קולט שזלגו לכאן במספרים לא קטנים.
44. מגנום - קיים במספרים קטנים בעיקר כקוריוז.
כל הנ"ל נמכרו באופן מסחרי ותחמושת יובאה בשוטף, היו וישנם כמובן קליברים אחרים - הבולט ביותר 30 קרבין שמסיבות ידועות היה מי שדאג לייבא לכאן אקדחי רוגר בלאקהוק בקליבר זה.
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי ניר ל » 07 ינואר 2016, 18:37

האמת היא ששיקולי הבחירה ב 5.56 די דומים לשיקולי הבחירה ב 9 פרבלום,
תחמושת קלה יותר(גם הנשק שיורה אותה) , נשלטת יותר , זולה יותר וקטלנית מספיק.
גם נאט״ו וגם הגוש הסובייטי יישרו קו
סליקאי טיטניום
סליקאי טיטניום

הבא

מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד