חובת נשיאת נשק ע"י קצינים ונגדים בצה"ל - מאמר במער

פורום האתר בעינייני נשק ותחמושת.

המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן

חובת נשיאת נשק ע"י קצינים ונגדים בצה"ל - מאמר במער

על ידי Neon Golden » 26 פברואר 2004, 18:25

שלום לכולם,

כידוע לרובכם, פקודות הצבא הדורשות מקצינים ונגדים לשאת נשק אישי נכנסו לתוקפן ב-1 לדצמבר, 2001. מעבר להוראה זו לא שינו שלטונות צה"ל את עמדתם בנוגע להכשרה הראשונית והשוטפת הנדרשת מקצינים אלו, לא נעשה כל צעד כדי לפקח על מצב הנשקים שבידי קצינים (ונגדים) אלו וכמובן לא ניתן סיוע כלכלי או נסיון למצאת למכרז עבור אוכלוסיה זו (חלקם עדיין בשירות חובה).

עד כה ראיתי את המצב מזוית הראיה הצרה שלי כאיש קבע (לשעבר) ביחידה עורפית. ראיתי קצינים שקנו אקדחי 22 ב 250 ש"ח מחברה לא ידועה, ראיתי קצינים שחלודה פושה בגוף האקדח וכן בשאר חלקיו, וראיתי גלוק 26 עם גוש מוך שסתם לגמרי את הקנה. עם חלקכם אף שוחחתי בנושא.

נמנעתי מלכתוב על כך בעיקר משום שהתרשמותי כללה קצינים ביחידתי בלבד, ומשום שמדובר בבטן רכה שרצוי שלא תיוודע ליריבינו. מאז אף הספקתי להשתחרר וכל הנושא נקבר מבחינתי.

המאמר של סרן יבגני לנצמן (מדריך ירי באקדח) במגזין מערכות 393 (פב' 04) מוציא סוף סוף את הכביסה המלוכלכת החוצה. סרן לנצמן תוקף את הנושא מכל היבטיו ומגיש מאמר תאווה שמסכם (יסלחו לי עמיתי) את החצי-עבודה אליה רגילים שלטונות בצבא.

צה"ל ילמד (ואני מקווה שלא בדרך הקשה) את מה שלמד בנושא תאונות דרכים בצבא. אם היתה בנושא אקדחים בצה"ל חצי מהקפדה והפחד שמופעל בכל הנוגע לתאונות דרכים ברכב צבאי (מי אוהב להעצר ע"י מ"צ או שתפתח נגדו חקירת מצ"ח ?) האקדחים היו נקיים וההכשרה היתה הכשרה ובתדירות גבוהה.

הזעם האישי שלי בנושא נובע מההתקלות באותם קצינים שהתייעצו איתי "איפה אפשר לקנות אקדח הכי הכי זול" ו"למה ללכת למטווח, ממילא ביום פקודה אני לא אעז לשלוף את האקדח".
מדהים כיצד האחריות האישית של הקצין מתמוססת בתחום זה שחורג מתחום העבודות והמשימות שמוגדרות לו.

בין החברים בפורום זה גם מספר אנשי קבע בדרגות השונות, אני מקווה שהנכם מבינים שאין בכוונתי להכליל את כלל אנשי הקבע, אני בטוח שאת מכירים דוגמאות מייצגות "at a base near you", ושהן פופלריות בעיקר בצד העורפי של הצבא.

אני ממליץ בחום על קריאת המאמר הנ"ל.
Glock 30 - "All I wanted was a 45, a stinkin' 45! The record or the gun!" - Al Bundy
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי spy » 26 פברואר 2004, 20:57

תודה על הפירגון.
ברצוני להדגיש: הכתבה פורסמה במסגרת מדור "דעה אישית" ולאו דקווא משקפת את דעתה של המערכת.

יום טוב!

יבגני
סליקאי טיטניום
סליקאי טיטניום

על ידי ליאור45 » 26 פברואר 2004, 21:02

לפני 10 שנים הייתי עד לקצינים שנשאו נרתיקים אמיתיים וכשרים למהדרין ובתוכם אקדחי צעצוע. כמו רבים היו המקרים של נגדים וקצינים שהחליטו שנשיאת מחסנית לנשק (ארוך) פוגעת בכבודם.

אני מקווה שהדוגמאות של כלים מג'ויפים הן החריג ולא הכלל. אני אישית בעד שכל חייל יהיה חמוש בכלי ירייה, אבל מרוצה לפחות שקצינים נושאים. באשר לתקינות ומקצועיות, זה עניין אחר. ברם לא אתפלא אם אנשי קבע עוברים יותר הסמכה לנשיאת אקדח מאשר מתנדבי משא"ז (5 כדורי 0.22 לשנה).

עם כל החיפוף שדווח עליו באשכול, ההשוואה בין קצין לחייל, כמו נשק ורכב, אינה מציאותית לחלוטין, על אף העיקרון התיאורטי בלבד של שוויון בפני החוק (החש"צ). הרי בפני קצין ונגד מוצבים פחות אנשי אכיפה שיוודאו שהוא שומר על כללי הבטיחות בנשק (וביניהם יש לשמור על נשק תקין ומוכן לירי), ומשום מה קדקודים אינם מקבלים את אותם העונשים כמו חיילים על אותה העבירה (לכיוון ההקלה). מרבית המשרתים בעורף לא ייאלצו להשתמש בנשק במהלך השירות שלהם, וטוב שכך. אבל ברכבים הם עושים שימוש באופן יומיומי, וזוהי אופרה אחרת לחלוטין.

לצערי הדרך היחידה בה אני רואה שצה"ל ישקיע מאמץ בשמירה על כללי הבטיחות בנשק על ידי קצינים ונגדים בבסיסים עורפיים היא על ידי הפקת לקחים מאסון כלשהו. אני מקווה שהלקחים יופקו מאסון לפני שהוא קורה, אבל אינני מסתמך על כך.

Be nice and polite to everyone and carry a loaded gun
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי jeronimo » 28 פברואר 2004, 23:51

כל מה שנאמר פה נכון, אבל:

יש לזכור שהאקדחים עמם מסתובבים הקצינים הם אקדחים פרטיים אותם רכשו באזרחות במיטב כספם (אקדחים צבאיים מקבלים רק לוחמים ביחידות מובחרות- כל היתר נאלצים להוציא הכסף מכיסם - חלקם גם קצינים בשירות חובה שמוציאים משכורת של חצי שנה על אקדח). גם הרשיון לנשיאתו של האקדח הוא רשיון אזרחי לחלוטין של משרד הפנים (אמנם יש עילה צבאית: "בשירות כוחות הביטחון" אבל הרישיון עדיין אזרחי) ולכן אין הצבא יכול לתקן תקנות על מה שעושים חיילים בנשקם האזרחי, ממש כשם שהפקודות הצבאיות לגבי רכבים צבאיים לא תקפות לגבי רכבים פרטיים שחיילים מחזיקים באזרחות.

לגבי נשקים צבאיים (M-16, אקדחים ושאר ירקות) אכן קיימות תקנות המחייבות ביצוע מטווח אחת לכמה חודשים המחייבות את כל החיילים (גם אלה שלא נושאים נשק ביום יום), וגם תקנות המחייבות ביצוע ביקורות לנשק ע"י נשק מוסמך. אחרי שהצבא ירכוש עבור הקצינים והנגדים אקדחים (מה שלא יקרה אף פעם, בטח לא בעידן שבו אין כסף לקנות כנפי צניחה לצנחנים) הוא יוכל להחיל עליהם פקודות ונהלים שייחייבו כל חייל הנושא אקדח.
בינתיים כל קצין ונגד הנושא נשק מחוייבים בדיוק לאותן תקנות ונהלים להם מחוייב כל אזרח ע"י משרד הפנים, לא פחות וגם לא יותר. לגביי המקרים של קצינים ההולכים עם אקדחי צעצוע או אקדחים מלאי חלודה אני מסכים כי זה אכן חמור מאוד אם כי אני לא נתקלתי בכאלה.

אני לא יכול להאשים קצין שקונה אקדח ב- 250 ש"ח - לרוב מדובר בחייל שלא יכול להרשות לעצמו אקדח סביר ועושה זאת כי זו המפלט היחיד שלו כדי שלא יצטרך לשאת על גבו מטאטא באורך 99 ס"מ למשך יתרת שירותו הצבאי.

אישית אני חושב שקצינים ונגדים המשרתים במטה לא צריכים לשאת אקדחים, שכן לרוב מדובר באנשים שאינם מיומנים (בלשון המעטה) בשימוש באקדח ובמצב אמת עשויים עשויים לגרום יותר נזק (לסובבים) מתועלת.
סליקאי ארד
סליקאי ארד

על ידי נועם » 29 פברואר 2004, 09:05

ג'ירונימו,

אינני יודע מהיכן אתה שואב את המידע, אבל :

1. לצה"ל יש את הזכות הבסיסית להחליט עם איזה נשק יסתובבו אנשי הקבע. הצבא יכול לחייבם לשאת נשק צבאי (ארוך או תמ"ק קצר) ויכול לתת להם את האפשרות לבחור אף לשאת נשק אזרחי, הנרכש מכספו הפרטי של איש הקבע, בנוסף או בנפרד מהנשק הצבאי. בשל כך, זכותו לחייב את איש הקבע, לעבור אימון נוסף על האימון המחוייב מאת משרד הפנים. אם אתה מדבר על צבא המחוקק חוקים מחד, והמשרתים בו שהתחייבו / נשבעו לקבל על עצמם את העול, אינם מוכנים לעשות כן, אזי יש בעייה חמורה.

2. על אנשי הקבע או נושאי הנשק האחרים בצה"ל, חלה חובה לעבור אימון תקופתי בנשק, על ידי מדריך ירי צבאי, אימון בן מספר שעות, פעם בשנה לפחות. בעבר, היה על נושא הנשק, לשאת בצמוד לרשיון טופס "אישור מעבר אימון והכשרה" ובלעדיו, לא היה הרשיון תקף. (אולי יחזור ? יכול להיות.)

3. נשיאת אקדחים פרטיים, ע"פ הפקודות, חייבת לעבור אישור של מפקד יחידה בדרגת סא"ל ומעלה. האישור צריך להנתן בכתב. (בנפרד מהבקשה לרשיון לכלי ירייה המוגשת למקמצ"ר).

4. שמות המתאמנים שעברו הכשרה על ידי מדריך הירי הצבאי, צריכים להיות מועברים לגוף מסויים, לצרכי פיקוח.

5. זה שצה"ל מאשר לנוע עם כלים המיועדים לירי תחמושת זעירה (0.22,6.35,7.65) זה מחדל.
על נושאי הנשק לנוע עם כלים המיועדים לתחמושת 19*9 - 9 "ארוך" או 17*9 - 9 "קצר" ולא פחות. בנוסף, יש לקבוע רשימת כלי ירייה המותרים לנשיאה, על ידי נקיבה בשמות ודגמים, ממש כמו פקודות המשטרה לגבי נשיאת נשק פרטי. (גש לאתר משטרה, הפקודות מופיעות שם בגלוי.) תסכים איתי או לא, אבל לצבא או לגוף אחר המעסיק אנשים מרצון או בכפייה ע"פ החוק (וכך משרתים הרי בצבא - מכוח החוק בשירות הסדיר, בקבע ע"פ רצון וחתימת חוזה) יש את הזכות קבוע לאנשיו גם את צבע התחתונים.

6. משמעת וניקוי כלי הירייה - אולי צריך להחזיר את מסדרי הנקיון גם לקצינים ואנשי קבע, לא רק לטירונים וחיילי החובה. (שוב, משמעת... בזה אנחנו לא חזקים, מסתבר)

7. לגבי אמרתך -
אישית אני חושב שקצינים ונגדים המשרתים במטה לא צריכים לשאת אקדחים, שכן לרוב מדובר באנשים שאינם מיומנים (בלשון המעטה) בשימוש באקדח ובמצב אמת עשויים עשויים לגרום יותר נזק (לסובבים) מתועלת.

אולי כדאי שלא יישאו נשק בצה"ל בכלל, אלא רק מי שעבר אימון והכשרה ארוכים, לא רק לגבי אקדחים, גם רובים.
כל חייל בצבא צריך לדעת להשתמש בנשק, אן הוא אמור לשאת אחד, בשלב זה או אחר. אין הבדל בין אקדח לבין רובה, טיפש יכול לשרוף יער עם גפרור אחד.
בדיוק למצב זה, מכוונים חוקי הצבא העוסקים באימון תקופתי בנשק, ליום פקודה. בנתיים, הפיגועים היו יותר באיזורים מרכזיים, ליד מקום מושבם של אנשי המטה, כך שהם אלו אשר יכולים היו אולי לסייע במניעת אירוע.
הדוגמה הטובה ביותר - אירוע הירי שהתרחש ליד הקרייה - מחבל חמוש ברובה יורה בצומת מגדלי עזריאלי, נורה למוות על ידי קצין מיח' קרבית ואזרח שסייע לו, לא על ידי אנשי מטה, שאם היו מאומנים, היו מסיימים את האירוע בדקות.

האם כל הפקודות היפות והטובות נאכפות ומבוצעות ?

זה כבר סיפור אחר.
:?

נועם.
נועם שגיב.מדריך ירי ולחימה,כיתות כוננות וירי מעשי,זיקוקים ופירו',נשק מוסמך תע"ש
נייד 050.5655325 http://www.arms.org.il
"יש לנו ציבור מסור להגנה ומוכן לחרף את נפשו להגנה על הציונות, אך אין לנו ציבור מוכשר,מאומן ומצויד לכך". ד.בן גוריון
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

על ידי יובל » 29 פברואר 2004, 13:20

NEON - ומה על ההרגל המטופש של אותם אנשי קבע לשאת את האקדח כשהו תחוב בחגורה בשיפולי הגב,ממש בי ן הכליות ומעל הישבן? לא מספיק שהם מבזבזים זמן בשליפה, אני טוען שפראייר המחבל שלא יחטוף אותו להם.
זה הכל עניין של הסברה ומודעות.
"יש לי מין הרגשה כזאת כשאני מביט מערבה..."
לד זפלין,1972
סליקאי זהב
סליקאי זהב

מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד