מחשבות נוגות על כח העצירה של 9 מ"מ
המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן
אכן סך כל הכח המופעל בירי הוא אפס - ז"א הכח של הקליע העף שווה לכח המופעל לאחור.
אבל - חוק שימור התנע - מסה ס מהירות גם הוא חל כאן. והכח שאנו היורים מרגישים הוא קטן יותר מאחר וחלקו משמש לדריכת הנשק מחדש (מהלך הצינה + הכח הדרוש לכיווץ הקפיץ)
וכן משקל האקדח כנגד משקל הקליע.
הקליע בהיותו בעל שטח פנים (חזית) קטן גם עם הכח שנותר בו מסוגל לחדור לגוף האדם ושם ההלם שנוצר בנוזלי הגוף גורם לעיקר הנזק הפנימי.
מקווה שהצלחתי להעביר בתזכורת זו את העקרונות הבסיסיים שעליהם מבוסס הירי.
זיכרו עם ההשפעה היתה זהה לשני הכיוונים לא הינו יכולים לירות - כל יריה היתה פוגעת בנו באותה מידה.
לגבי חדירת בקיר גבס. למרות היות קיר גבס שביר מאוד כמו זכוכית הוא גם קשיח יחסית. ולמרות זאת לפני שנים במקום העבודה שלי אורח הראה את אקדחו החדש ופלט כדור שרק בנס לא הרג אלא "רק" חצה 3 קירות גבס כפולים עם בידוד סיבי זכוכית. לא היתי רוצה לפגוש את הכדור גם אחרי הקיר השלישי!
נ.ב.
בעיקבות הפליטה הותקנו בשערי כניסת האורחים במפעל כספות אישיות לאיחסון נשק באישור משטרת ישראל ומשרד הפנים והעובדים נושאי נשק פרטי חויבו בתדרוך תקופתי אצל הקב"ט לפני קבלת אישור להכנסת נשק למפעל.
נ.ב.ב.
איך... תסבירו לי איך פולטים כדור בזמן ניקוי נשק!!!
אבל - חוק שימור התנע - מסה ס מהירות גם הוא חל כאן. והכח שאנו היורים מרגישים הוא קטן יותר מאחר וחלקו משמש לדריכת הנשק מחדש (מהלך הצינה + הכח הדרוש לכיווץ הקפיץ)
וכן משקל האקדח כנגד משקל הקליע.
הקליע בהיותו בעל שטח פנים (חזית) קטן גם עם הכח שנותר בו מסוגל לחדור לגוף האדם ושם ההלם שנוצר בנוזלי הגוף גורם לעיקר הנזק הפנימי.
מקווה שהצלחתי להעביר בתזכורת זו את העקרונות הבסיסיים שעליהם מבוסס הירי.
זיכרו עם ההשפעה היתה זהה לשני הכיוונים לא הינו יכולים לירות - כל יריה היתה פוגעת בנו באותה מידה.
לגבי חדירת בקיר גבס. למרות היות קיר גבס שביר מאוד כמו זכוכית הוא גם קשיח יחסית. ולמרות זאת לפני שנים במקום העבודה שלי אורח הראה את אקדחו החדש ופלט כדור שרק בנס לא הרג אלא "רק" חצה 3 קירות גבס כפולים עם בידוד סיבי זכוכית. לא היתי רוצה לפגוש את הכדור גם אחרי הקיר השלישי!
נ.ב.
בעיקבות הפליטה הותקנו בשערי כניסת האורחים במפעל כספות אישיות לאיחסון נשק באישור משטרת ישראל ומשרד הפנים והעובדים נושאי נשק פרטי חויבו בתדרוך תקופתי אצל הקב"ט לפני קבלת אישור להכנסת נשק למפעל.
נ.ב.ב.
יובל .
החיים הם הדבר המסוכן ביותר בחיים . עוד לא פגשתי מישהו שיצא מהחיים בחיים.
החיים הם הדבר המסוכן ביותר בחיים . עוד לא פגשתי מישהו שיצא מהחיים בחיים.
fiveseven כתב:צנחן ואיתמר
שניכם מפשטים את חוקי הפיזיקה קצת יותר מדי - נכון שהפיצוץ מפעיל את אותו הכח על הקליע ועל מה שנמצא מאחוריו (המכנס - האזור בצינה שמסביב לחור של הנוקר). אבל כיוון שהצינה כבדה הרבה יותר מהקליע - בערך פי 50-70 היא מקבלת הרבה פחות מהירות והרבה פחות אנרגיה מהקליע (ואת אותו התנע) לכן גם עם החלק האחורי של הצינה היה מעוצב כמו קליע שפונה אחורה ומשום מה מישהו היה בוחר לאחוז את האקדח בדיוק בחלק הזה בעת הירי, ללא השיכוך של הקפיץ המחזיר - עדיין היד שלו לא היתה נחדרת.
אבל זה נשמע כואב אז אל תנסו.
קוראים לזה בעברית "אינרציה" גוף שואף להמצא במצבו הנוכחי ולכן דרושה יותר אנרגיה כדי להזיז אותו. בתכלס, היד האוחזת בכלי מקבלת כמעט בדיוק ואפילו קצת יותר אנרגיה מאשר הקליע אבל היא מחולקת על פני פרק זמן ארוך יותר בגלל מסת הכלי והקפיץ המחזיר ועל פני שטח מגע גדול יותר (הכת שאנחנו אוחזים).
יש רק הסבר נוסף שאני צריך להוסיף -- מדוע היד מקבלת יותר אנרגיה מאשר הקליע.
גם אחרי שהקליע עוזב את הקנה ומתרחק ממנו ממשכים גזים להשרף בתוך הקנה ולהפלט החוצה. הגאזים האלה יוצרים אפקט סילוני אשר ממשיך לדחוף את האקדח אחורנית גם לאחר שהכדור עזב את הקנה.
א.
- תרמתי למען הסליק

צנחן כתב:Handgunner כתב:
אין צורך להסתובב עם מאג, יש צורך להסתובב עם תחמושת איכותית.
יש בשוק תחמושות שחודרות קירות גבס ועדיין הקליע מסוגל לפגוע וליצור פצע בעומק כ 25 ס"מ ובקוטר כפול מקוטרו המקורי של הקליע.
בארץ ניתן להשיג חלק מתחמושות אלו כגון HYDRASHOCK, RANGER SXT הנופלות מעט בביצועים ביחס לתחמושות החדישות הקיימות בארה"ב.
התחמושת הנפוצה ביותר היא גם המצויה ביותר, וכפי שציינתי אין בעיה לכדור 9 "רגיל" לחדור קיר גבס ואחריו לפגוע גם באדם, אין צורך בתחמיש ייעודי.
להיפך, לעיתים רצוי דווקא תחמיש ייעודי כדי שהכדור לא ימשיך במהלכו לאחר שפגע במטרה וישאר בתוכה (סופטפויינט והולופויינט למיניהם, על מגבלותיהם), התחמושת שהוזכרה לעיל עלולה לחדור את המטרה ולהמשיך ולפגוע בתמימים.
(ההדגשה בכחול לא במקור)
צנחן, התחמושות שציין Handgunner הן סוגים של הולופוינט.
"הסתכל בשלשה דברים ואין אתה בא לידי עברה: דע מאין באת, ולאן אתה הולך, ולפני מי אתה עתיד לתת דין וחשבון."
(מסכת אבות ט"ז)
ביפ ביפ
(מסכת אבות ט"ז)
ביפ ביפ
איתמר
אני חושש שאתה טועה, חוק שימור התנע מחייב תנע זהה של כל מה שנע קדימה במערכת וכל מה שנע אחורה במערכת.
אם נתעלם לרגע מהגזים השרופים שמשקלם נמוך ולכן התנע שלהם לא משמעותי וממה שלא נע קדימה או אחורה אלא הצידה (התרמיל בעיקר) נשארנו עם הקליע שנע קדימה והצינה+קנה שנעים אחורה (במנגנון בראונינג).
כיוון שהצינה+קנה הרבה יותר כבדים מהקליע - אם המכפלה של המסה שלהם במהירות שלהם זהה לזו של הקליע (וזו המשמעות של שוויון תנע) אז בהכרח המכפלה של המסה שלהם במהירותם בריבוע קטנה בהרבה מזו של הקליע (אתה מכיר את הנוסחה לאנרגיה קינטית).
באקדח עם מנגנון בראונינג טיפוסי היחס הוא בערך 95% מהאנרגיה שאינה מתבזבזת מוכלת בקליע וכ- 5% נשארת בתנועת הצינה והקנה - ומשם מה שנשאר ממנה מועבר ליד שלך.
אם אתה מעוניין אפרט את הנוסחאות יותר אבל אולי עדיף שבפרטי - זה לא בדיוק נושא האשכול הזה.
יום טוב.
אני חושש שאתה טועה, חוק שימור התנע מחייב תנע זהה של כל מה שנע קדימה במערכת וכל מה שנע אחורה במערכת.
אם נתעלם לרגע מהגזים השרופים שמשקלם נמוך ולכן התנע שלהם לא משמעותי וממה שלא נע קדימה או אחורה אלא הצידה (התרמיל בעיקר) נשארנו עם הקליע שנע קדימה והצינה+קנה שנעים אחורה (במנגנון בראונינג).
כיוון שהצינה+קנה הרבה יותר כבדים מהקליע - אם המכפלה של המסה שלהם במהירות שלהם זהה לזו של הקליע (וזו המשמעות של שוויון תנע) אז בהכרח המכפלה של המסה שלהם במהירותם בריבוע קטנה בהרבה מזו של הקליע (אתה מכיר את הנוסחה לאנרגיה קינטית).
באקדח עם מנגנון בראונינג טיפוסי היחס הוא בערך 95% מהאנרגיה שאינה מתבזבזת מוכלת בקליע וכ- 5% נשארת בתנועת הצינה והקנה - ומשם מה שנשאר ממנה מועבר ליד שלך.
אם אתה מעוניין אפרט את הנוסחאות יותר אבל אולי עדיף שבפרטי - זה לא בדיוק נושא האשכול הזה.
יום טוב.
yuval כתב:נ.ב.ב.
אתה מסתפק בהסבר תיאורטי, או ממש על "רטוב" ???
ובנוגע לקיר גבס: מעבר דרך חומר שכזה גורם לא רק לירידה באנרגיה אלא גם לשינוי המסלול והספין ולכן כאשר הקליע מגיע אח"כ לקיר הוא אולי פוגע עם הדופן שלו ולא עם הקצה. אז לא תמיד זה "פיזיקה" של מהירות ותנע. יש עוד גורמים במשוואה.
משהו כמו המיגון האקטיבי של השריון.
- סליקאי זהב

( מתנצל על האיחור בתגובה). מסתבר שהרוב כאן קצת פיספסו את הכוונה. אולי לא הדגשתי מספיק את הנקודה. הבעייתיות אינה באי יכולתו של הקליע לחדור בלוקים. אני לא מצפה ממנו להתנהג כך. הבעיה היא שדי בקיר גבס סטנדרטי כדי לגרום לקליע לאבד את מירב האנרגיה שלו, ולהתחכך קלות בקיר בלוקים, למרות שעובי קיר הגבס הוא כ - 10 ס"מ בלבד. קיר גבס, רבותי ! רובינו מסוגלים לשבור כזה במכת אגרוף!!
"יש לי מין הרגשה כזאת כשאני מביט מערבה..."
לד זפלין,1972
לד זפלין,1972
- סליקאי זהב

נועם כתב:לא הבנתי,
מה מחפשים ?
קליעים חודרי גבס או חודרי בשר ?
נועם,
מתי היתה הפעם האחרונה שיצאת ערום לרחוב???
אני חושב שזה די הגיוני לצפות מכדור שתהיה לו אנרגיה מינימלית לחדירת מכשולים כמו למשל ביגוד עבה, חפצים שנושאים על הגוף (פלאפון, מחשבון, ארנק), שמשה של אוטו וכו....
א.
- תרמתי למען הסליק

מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד