עופרת

פורום האתר בעינייני נשק ותחמושת.

המנהלים: yoramhai, donduck, שרקן

עופרת

על ידי SharpShooter » 08 אוגוסט 2004, 22:06

לא מזמן עלתה בי שאלת בטיחות הקשורה בירי, לא לפעולה עצמה אלא להשלכותיה וכל מה שמסביב. אם כדור נורה ולא פגע באף אחד, זה לא אומר שאף אחד לא נפגע...
מי שעדיין לא הבין, מדובר בעופרת. הלא היא אחד מהמרכיבים העיקריים בייצור תחמושת.
מטווחים ובעיקר מטווחים סגורים הם מקום הסכנה הגדול ביותר בהם החשיפה לעופרת היא מאוד גבוהה וחשיפה קבועה יכולה לגרום לנזקים מצטברים ובמקרים קשים יותר בלתי הפיכים לבריאות היורה.
לעופרת שלושה דרכים להספג בגוף האדם והם דרך העור, הפה והאף. כאשר היורה אינו מוגן והוא נמצא (לא חובה יורה) במטווח סגור החשיפה לעופרת היא מירבית, הוא סופג את העופרת בכל שלושת הדרכים ובכמויות גדולות יותר מבכל מצב אחר.
אני לא יודע עד כמה אתם מודעים לנושא, אבל בכל זאת קבלו קצת מידע ממקור ראשון על העניין. אני ממליץ על אחלה מאמר אשר מסביר את הנושא באופן מקיף וברור ומציע גם דרכי מניעה והתגוננות.

המאמר נכתב מאת גבי שטיינהרדט והוא לקוח מהאתר Shotgun:
http://www.******/shotgun/lead.htm

אז מה אתם אומרים, האם אתם מקדישים לנושא מספיק תשומת לב? מהי דעתכם?

תהיו בריאים :wink: ,
SharpShooter
SharpShooter
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי נועם » 08 אוגוסט 2004, 22:08

יורה מושחז,

את הכתבה על העופרת במדור הכתבות של הסליק כבר קראת ?

:shock: :roll:

http://www.haslik.co.il/main/index.php?op=view&t=134
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

על ידי Colonel » 08 אוגוסט 2004, 22:34

אתר מעניין...
יש שם אפילו עשרות פורומים במבנה מוכר משהו...
נערך לאחרונה על ידי Colonel בתאריך 08 אוגוסט 2004, 22:39, נערך פעם אחת בסך הכל.
*** כמות האינטליגנציה בעולם קבועה, אך האוכלוסיה גדלה תמיד. ***
סמל אישי של המשתמש
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי SharpShooter » 08 אוגוסט 2004, 22:37

נועם, בשום אופן לא התכוונתי להתעלם מכתבתך. הכוונה הייתה פשוט להעלות לדיון נושא בטיחותי.
אף פעם לא יזיק להעלות שוב את נושא הבטיחות ולהזכיר את העופרת פעם נוספת.
הרי אין דבר כזה יותר מדי בטיחות, וזהירות משנה והקפדה על הכללים עוד לא הרגה אף אחד אלא ההפך.
ירי הוא עיסוק אשר דורש הרבה מאוד כבוד ורצינות ויש להמשיך ולהתייחס לכללים המנחים שהופכים אותו לבטיחותי, אחרת התוצאות יכולות להיות קשות. בירי אין מקום לטעויות ולשאננות, ישנם כללי זהירות מסויימים אשר צריך שימצאו בסדר יומו של כל יורה. אינני מוצא זאת לחטא להזכיר את הסכנות בעופרת, אשר בגלל עיסוקי בטיחות ברורים אחרים הקשורים לירי, זוכה לפעמים להתעלמות ולחוסר תשומת לב.
הרי כאשר חושבים על ירי, הסכנות אשר עולות הן בדרך כלל אחרות ולא תמיד עומדות יחד עם העופרת. אולי בגלל שהשפעתה היא אינה מיידית ולא תמיד ברורה.
אפילו אם רק מישהו אחד לא ידע זאת ועכשיו עיניו הוארו כבר טוב.
אפשר להחשיב זאת כדיון על בטיחות והמודעות לסכנה העופרת.
SharpShooter
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי BIG^O » 09 אוגוסט 2004, 15:34

חוץ מפורמט דומה של הפורומים יש גם הרבה שמות מוכרים רשומים שם...

בוגדים... ( בצחוק :lol: :lol: :lol: )

אורן.
GO BIG OR GO HOME
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי nitz » 09 אוגוסט 2004, 19:05

עכשיו שאני רואה את האתר...מה רע בביגמיה? :wink:
הגדנ"ע זורע-צה"ל קוצר-משהב"ט עוקר
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי SharpShooter » 09 אוגוסט 2004, 22:50

משום מה אני מרגיש שהאתר מקבל את כל תשומת הלב פה :? ...
אני רוצה לחזור ולשאול שוב בצורה ברורה יותר כי נראה שהשאלה שלי התפססה פה קצת...
אותי מעניין האם אתם מקדישים מספיק תשומת לב לסכנות העופרת ולהתגוננות מסכנות אלא? אתם דואגים לזה באופן כלשהו? איפה ממוקם נושא העופרת בסדר העדיפויות שלכם מבחינת בטיחות בירי? וכל דבר אחר בנושא.

תהיו בריאים :wink: ,
SharpShooter
SharpShooter
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי נועם » 10 אוגוסט 2004, 07:56

עופרת והגנה על השמיעה במקום הראשון מבחינה בריאותית.
הבעיה בד"כ אצל מי שעוסק בתחום באופן קבוע. אני משתדל מאוד ומצמצם למינימום את העבודה במטווחים סגורים, משתדל לעבוד במטווחים פתוחים. מי שמגיע למטווח פעם בחודש או פעם בשבוע לשעה עד שעתיים, בהנחה כי מערכת האיוורור פועלת ותקינה (וכן, גם מטופלת..) אין לו מה לדאוג.
מבחינת בדיקות רפואיות - כל 6 חודשים בדיקת עופרת בדם ופעם בשנה בדיקת שמיעה.

אטמים ואוזניות (פלתור H10) משולבים במטווח סגור, במטווח פתוח שילובם במידה ויורה 5.56 או מרגיש שיש יותר מדי רעש.

אין מה לשחק עם הנושא, אין דרך חזרה מפגיעות עופרת ושמיעה.

נועם.
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

על ידי itamar » 10 אוגוסט 2004, 13:44

נועם,

אני לא יודע עד כמה רלוונטי הנושא של העופרת לציבור היורים בארץ. הבעיה יותר חמורה בארה"ב ובמקומות שיורים תחמושת בלתי מצופה (כמו 0.38 ספיישל, או ירי אולימפי 0.22).
שם החיכוך של הקליע בקנה גורם לפליטה של אדים וחלקיקים של עופרת שאותם נושמים. בתחמושת FMJ יש רק את החלק האחורי של הכדור שחשוף לחום אבל לא לחיכוך בקנה אז אני לא בדיוק יודע מה מידת הזיהום שנגרמת כתוצאה מזה. בטח הרבה פחות מאשר שימוש בדלק 96 אוקטן.. בכלל מומלץ לירות כדורי TMJ שהם מצופים נחושת מכל הכיוונים אבל ההמצאה הזו עדיין לא הגיע לארץ הקודש.

מקור נוסף לזיהום של מתכות כבדות היו (יכול להיות שעדיין) הפיקות. אני יודע שפעם היו משתמשים באזיד עופרת או כספית רועמת בתור החומר הפעיל של הפיקות. יכול להיות שמאז השתנו הזמנים ומשתמשים בחומרים יותר נקיים אבל אני לא יודע..

מה שבאמת מדאיג אותי זה הטיפול בשאריות העופרת בסוללות העפר ובחומות המפגע של המטווחים. איך מנקים אותן? לאן מסלקים את הפסולת? יש על זה פיקוח?? או שסתם מעמיסים משאית וזורקים את זה באיזה מקום במקום לשלוח את זה לרמת חובב או למיחזור...זה נושא שדורש בירור. לדוגמא, מטווח רמת-גן שוכן על גדות הירקון ולא מן הנמנע שתרכובות עופרת נספגות בקרקע או נשטפות לתוך הנחל, מגיעות לים ומשם לדגים שאנחנו אוכלים..

א.
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי אילן ב » 10 אוגוסט 2004, 14:38

תחמושת עופרת לקליעה מצופה שכבה דקה של דונג. (נשק אויר לצערי לא)
בכל מקרה יש לחנך את הקלעים לרחוץ ידיים היטב בסוף כל אימון.
רצוי מאד לא לערב אוכל ושתיה עם מטווח שכן נשורת עופרת על סנדוויץ' או לתוך פחית נכנסים לקיבה ונמסים מהר בדם.
לפני כל הפסקת קפה מחוץ למטווח לשטוף היטב ידיים.
יש גם באתר המוסד לבטיחות וגהות הוראות זהירות מפני עופרת.

"ושמרתם לנפשותיכם מאד"

אילן

אגב לגבי אתרים מקבילים : קנאת סופרים מרבה חוכמה שנו חז"ל.
ישנו גם אתר מועדון ירי מעשי רמת גן. יבורכו כל העוסקים בקידום הבטיחות והקליעה
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

על ידי itamar » 10 אוגוסט 2004, 15:23

אילן...

אני לא יודע עד כמה השכבה הדקה הזו של השעווה מגינה או מונעת פיזור של נשורת עופרת..

כשהייתי בגדנ"ע קליעה אני זוכר שהיינו מעבירים משחולת ברובי המאוזר 0.22 פעם בכמה שבועות והיה יוצא משם המון עופרת על הפלנלית. אף אחד כמובן שלא הזהיר אותנו מהסכנות.

ובכל זאת הייתי רוצה שמישהו יגיב על הנושא של טיפול בכל הטונות עופרת שיש בחומות המפגע של המטווחים ... או שנגעתי בנושא טעון :?: :?: :?:

א.
תרמתי למען הסליק
תרמתי למען הסליק

על ידי BIG^O » 12 אוגוסט 2004, 21:24

איתמר
אנחנו מנקים את הרובה אחרי כול אימון ויוצא טונה לכלוך
לא בטוח מהו בדיוק...
שאהני פותח את הבריח בהחלט יש מקרים שאני מקבל ענן עשן בפנים ..
זה לא כיף

אורן.
GO BIG OR GO HOME
סמל אישי של המשתמש
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי nitz » 12 אוגוסט 2004, 22:12

גם אצלנו נהוג להעביר (פעמיים יבש) בקנה בסיום הירי...
באם 16 מוסב, הכמויות של הלכלוך מתרכזות פחות בקנה, ויותר במכלול....
באנשוטס הלכלוך מתרכז יותר בקנה (ובכלל, בקושי יש לכלוך)...ולדעתי, הלכלוך מורכב יותר משאריות אבק שריפה, מאשר עופרת

גם לי קרו מקרים ברובים עם בריח, שנכנס קצת עשן לפנים (כזה עשן לבן-אפרפר סמיך), אבל זה היה בתקופה של המאוזר, כשהייתי צריך להוריד את הרובה בשביל להכניס כדור
הגדנ"ע זורע-צה"ל קוצר-משהב"ט עוקר
סליקאי כסף
סליקאי כסף

על ידי Cybrosh » 16 נובמבר 2004, 14:13

מישהו יודע מהי רמת העופרת בדם שאין לעבור?
SPS - מתקרב לשלמות...
סמל אישי של המשתמש
סליקאי זהב
סליקאי זהב

על ידי נועם » 16 נובמבר 2004, 15:14

בדיקת רמות העופרת בדם, נחלקות לשתי בדיקות :

1. כמות העופרת בדם המוצגת כ - מיקרוגרם עופרת בדציליטר (עשירית הליטר) של דם.
( Micgr/dl ) הערכים המותרים הם בטווח 0-60, כאשר מרבית האוכלוסיה (שאינה נגישה לעופרת ביום יום ולא נמצאת במטווחים וכו'..) עומדת על כ 9-10Micgr/dl .

רמות של 40Micgr/dl ומעלה, דורשות תשומת לב מכיוון שמכאן ואילך הן נחשבות לגבוהות. עם זאת, חשוב לבדוק במה עוסק הנבדק, לדוגמא, אצל עובד בעופרת (מפעל למצברים וכו') תשומת הלב תינתן מוקדם יותר מכיוון שהוא חשוף אליה באופן קבוע ויומי. אצל יורים ואנשי צוות במטווחים - כנ"ל.
עם זאת , לדברי הרופא התעסוקתי שאצלו ביקרתי לאחרונה, לא נקבעו תקנות לגבי מדריכי ירי ואנשי הצוות במטווחים... (חיפשנו בספר התקנות, אנחנו לא שם... :? )

2. בדיקה נוספת הנערכת לגילוי רמות העופרת היא בדיקת "אבץ-פרוטופירין" ומצביעה גם היא על מדד העופרת בדם. הערכים המותרים הם בטווח 10-80 micmol/mol (עיינתי בבדיקות הקודמות שעשיתי, טווח הבדיקות השתנה כאשר בעבר היה 30-80micmol/mol וכיום 10-80micmol/mol ... )

הסימנים של הרעלת העופרת (גם אם לא ביצעת בדיקת עופרת, אלא אתה מרגיש במהלך השהייה או לאחר יציאתך את המטווח) הם :

- שפתיים יבשות
- שפתיים עם גוון אפרפר
- טעם של מתכת / טעם מתוק בפה (לעופרת טעם מתקתק)
- כאבי ראש
- סחרחורות
- שתן עם ריח חריף ושונה

דוגמה קטנה -
במהלך שנת 2002 ועד מעט אחרי אמצע 2003 עבדתי בעיקר במטווחים סגורים, רמות העופרת שלי נעו סביב 22-24Micgr/dl , כאשר מאז שאני עובד במטווחים פתוחים (בעיקר) רמת
העופרת שלי היא 11 Micgr/dl לערך ...

איך מבצעים בדיקת עופרת ?

פונים לרופא המשפחה ומסבירים לו כי אתם חשופים לעופרת במהלך השהייה במטווחים, ומקבלים הפנייה לבדיקות דם (לוקחים מבחנה אחת בלבד.. לא נורא)
סימול הבדיקה הוא Pb-LEAD .

נועם.

נועם.
נועם שגיב.מדריך ירי ולחימה,כיתות כוננות וירי מעשי,זיקוקים ופירו',נשק מוסמך תע"ש
נייד 050.5655325 http://www.arms.org.il
"יש לנו ציבור מסור להגנה ומוכן לחרף את נפשו להגנה על הציונות, אך אין לנו ציבור מוכשר,מאומן ומצויד לכך". ד.בן גוריון
סמל אישי של המשתמש
מדריך ירי

הבא

מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד